Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.12.2013.
03:39
S. Đurić - Vesti A

Sveta voda u radijatorima

Poznati mogu sve, da kupe avione, kamione, da menjaju kola, kuće. A, ne znaju šta će od sebe govori i činjenica da u poslednje vreme sve češće menjaju i veru, što zbog ljubavi, što zbog pomodarstva. Tako je Tom Henks prešao zbog supruge u pravoslavlje, Ričard Gir u budizam, legendarni bokser Muhamed Ali u islam. Ipak najveći vernik u Holivudu, ali i šire svakako je Tom Kruz, koji je sledbenik sajentologije.

Opčinjeni sajentolog: Tom Kruz
 

Zbog Tomove opčinjenosti time napustile su ga dve supruge Nikol Kidman i Kejti Holms, koja nije mogla da izdrži pritisak i način života koji propoveda ova crkva. Novine su došle do transkripta Tomovog svedočenja u kojem je on priznao da nije video ćerku Suri čak 110 dana posle razvoda. Kada ga je advokat pitao da li se to desilo zbog toga što je Kejt pokušavala da zaštiti Suri od sajentologije, Tom je rekao:


- Slušajte, to pitanje je uvredljivo. Nema potrebe da iko štiti moju ćerku od moje religije. Sajentolozi imaju mogućnost da kreiraju novu, bolju realnost. Vođen sam time da znam da zaista mogu da pomognem, da promenim život ljudi i posvećen sam tome. Mi možemo da donesemo mir i da ujedinimo kulture - rekao je Kruz. Kejti nije mogla da se uda za Toma Kruza kao katolikinja, već je morala da postane sledbenik sajentologa kao i njen suprug. Međutim, čim se razvela od Toma, vratila se pod okrilje Katoličke crkve.

Inspiracija u srpskoj poeziji

Istaknuti pravoslavac je i ser Džon Tavener, proslavljeni engleski kompozitor klasične muzike, koji je 1977. godine pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Uticaj pravoslavlja, naročito vizantijskog kanona, postao je dominantan u njegovim delima, po kojima je stekao svetsku slavu. Tavenerova "Zavesa hrama" iz 2003. godine komponovana je po tekstovima iz antologije "Srednjovekovna i renesansna srpska poezija 1200-1700", autora Predraga R. Dragića Kijuka.

Legendarna holivudska diva Elizabet Tejlor, pristala je zbog ljubavi da katoličku veru zameni judaizmom, pre nego što se udala za pevača Edija Fišera. Ona je pre udaje bila članica Hristove crkve, posebne hrišćanske frakcije, a novo jevrejsko ime je bilo Elišeba Rajčel. Holivudska glumica Mila Kunis je rođena u jevrejskoj porodici, ali zbog ljubavi prema dečku Eštonu Kučeru redovno odlazi na seanse u Kabala centar u Njujorku. Popularni glumac je pristupio kabali 2003. godine dok se zabavljao sa Demi Mur. Kučer je odgajan u tradicionalnoj rimokatoličkoj familiji.

Dru Barimur koja se udala za Vila Kopelmana zbog muža je prihvatila jevrejska učenja. Rođena je u hrišćanskoj porodici, a nakon jednog putovanja u Indiju odlučila je da pristupi budizmu. Budizam nije dugo postojao jer je zbog sadašnjeg supruga prešla u judaizam. Ivanka Tramp, kako bi mogla da se uda za Džereda Kušnera, takođe je prihvatila judaizam i uzela ime Jael. Inače Ivanka je sve do 2009. godine, pre nego što se udala, bila protestantkinja.

Seanse u kabala centru: Mila Kunis i Ešton Kučer
 

Madona je odrasla kao katolikinja, ali je sredinom devedesetih na nagovor prijatelja krenula na časove kabale i prihvatila ovo versko učenje. Ona je u septembru u Kabala Centru u Njujorku predstavila svog čak 30 godina mlađeg partnera Brahima Zaiba kao svog verenika. Madona je toliko odana kabalističkom učenju da je navodno radijatore u svojoj kući u Londonu napunila svetom vodom. Pevačica je dala oko 10.000 dolara kako bi sve radijatore u svom stanu sa 10 spavaćih soba napunila svetom vodom iz Kabala centra.

KRALJ SVETA
Najslavniji američki budista je Ričard Gir, koji se u svojim dvadesetim godinama zainteresovao za budizam, iako je odgajan u duhu Metodističke crkve. Prvo je izučavao zen budizam skoro šest godina, a 1978. godine otišao je na Nepal gde se sreo sa sveštenicima sa Tibeta. Ubrzo posle toga upoznao je dalaj lamu u Indiji, posle čega je prihvatio tibetanski budizam i dao snažnu podršku njegovom vrhovnom poglavaru u borbi za nezavisnost od Kine.

Borac za Tibet: Ričard Gir
 


Glumica Džulija Roberts izjavila je da je cela njena porodica prihvatila hinduizam posle filma "Jedi, moli, voli" u kome je igrala glavnu ulogu. Rekla je da je tokom boravka u Indiji doživela duhovno buđenje i stoga napustila baptističko i katoličko shvatanje svojih roditelja. Zajedno sa svojim suprugom, kamermanom Danijelom Moderom i njihovo troje dece, redovno odlazi u hinduistički hram blizu svog doma u Los Anđelesu, gde pevaju, mole se i slave božanstva.


Engleska glumica Džudi Denč postala je član Verskog društva prijatelja, poznatijeg kao kvekeri, još kad je kao dete pohađala njihovu školu. Ova hrišćanska verska grupa nastala je u 17. veku u Engleskoj i poznata je po tome što zagovara direktnu komunikaciju sa Bogom, pa zbog toga nema sveštenstvo i obrede. Kveker je i glumac Ben Kingsli, a glumica Džulijen Mur priznala je nedavno da je poslala decu u kvekersku školu.


Najčuveniji bokser svih vremena Muhamed Ali u istoriju je ušao zahvaljujući neverovatnoj tehnici boksa. Rođen kao Kasijus Klej i odgajan u hrišćanskom duhu, talentovani bokser je jednom prilikom u Harlemu čuo propoved nekog od sledbenika Elijaha Muhameda, vođe kontroverznog verskog pokreta Nacija islama, poznatog i kao Crni muslimani. Kasijus je bio privučen žestokim govorom koji je bio uperen protiv rasnih nepravdi i ugnjetavanja američkih crnaca od strane belaca. Ubrzo je upoznao Malkoma Iksa koji je bio njihov vatreni promoter. Dan posle trijumfalne pobede nad Sonijem Listonom u februaru 1964. kada je uzvikivao: "Ja sam kralj sveta", prvi put je otvoreno priznao da je sledbenik Nacije islama, što je izazvalo burne reakcije u američkoj javnosti. Narednih nedelja Kasijus je kao prezime koristio X umesto Klej, dok mu konačno vođa Elijah Muhamed 6. marta 1964. nije dao počasno ime Muhamed Ali.


- Kasijus Klej je ime za robove. "Klej" znači prljavština. Nisam ga birao i nisam ga želeo. Ja sam Muhamed Ali, slobodno ime, "Muhamed" znači vredan hvale, a "Ali" znači onaj koji je najviši i insistiram da to ime koristite kada mi se obraćate - rekao je Ali koji je uprkos rasističkim izjavama postao simbol islama u Americi i inspirisao mnoge sunarodnike da postanu njegovi sledbenici. Legendarni sportista koji već tri decenije boluje od Parkinsonove bolesti, zbog čega se otežano kreće i govori, poslednjih godina prigrlio je sufizam, mistički pokret u islamu.

Kult sunca

Posle 30 godina Mišel Fajfer priznala je javnosti da je, kada je kao 20-godišnjakinja došla u Holivud, bila pripadnica kulta sangejzing, što znači solarna joga.


- Vrbovao me je jedan par. Morala sam da držim strogu dijetu, da vežbam van granica ljudskih mogućnosti, jer smo verovali da su nam hrana i voda nepotrebni jer sve dobijamo iz vazduha. Iz svega sam se izvukla kada sam upoznala svog supruga Pitera Hortona - rekla je Mišel Fajfer.


Ovaj kult ponovo ima sve više sledbenika, a osnovno verovanje im je da sve hranjive čestice mogu da se dobiju iz sunčeve energije.

ĆUTANJE I MOLITVA
Bivši košarkaš Crvene zvezde Omar Abdul Tomas otkrio je da je zbog svoje supruge Emili koja je poreklom iz Libana i pravoslavne je veroispovesti, promenio veru.


- Tačno je da sam postao pravoslavac zahvaljujući svojoj ženi koja me je upoznala sa pravoslavljem. Privukla me duhovnost koju sam osetio u pravoslavnoj crkvi i moram priznati da mi je drago što sam postao pravoslavac - rekao je Tomas tada.

Jehovini svedoci

Teniserke Serena i Venus Vilijams pripadnice su hrišćanske verske zajednice Jehovini svedoci. Kako su izjavljivale, ne druže se previše sa ljudima koji ne dele njihova verska uverenja, odlaze na religijske sastanke tri puta nedeljno i to im pomaže da bolje razumeju stvarnost. Aktivni član ove verske zajednice je i pevač Princ.

Iako je rastao pod okriljem brojnih religija pa je tako bio rimokatolik, mormon, nazaren i evangelista, holivudski glumac Tom Henks od 1988. godine krsti se sa tri prsta, jer je zbog ljubavi prema drugoj supruzi i glumici Riti Vilson, koja je odgajana u duhu Grčke pravoslavne crkve, prihvatio njenu veru.

- Venčao sam se u istoj crkvi gde mi je žena krštena, a i naša deca su pravoslavci - rekao je Henks i rekao da ide u crkvu Sveta Sofija u Los Anđelesu koja pripada Carigradskoj patrijaršiji, a uoči svakog Uskrsa pričešćuje se sa porodicom.


Mladi holivudski glumac Džonatan Džekson je na dodeli nagrade Dnevni Emi otkrio javnosti da je prešao u pravoslavlje, prekrstio se sa tri prsta i zahvalio se kaluđerima na Svetoj gori Atoskoj koji se mole za celi svet. Džonatan je rođen u porodici adventista sedmog dana, ali je pre dve godine zajedno sa porodicom prihvatio pravoslavlje. Želeo je da bude među onima koji ne govore mnogo, a kojima je molitva na prvom mestu.


- Lepotu pravoslavlja može da oseti svako. Ukoliko si po rođenju čovek koji pripada drugoj tradiciji ili drugom mentalitetu, prelazak na pravoslavlje je veoma težak. Ali onaj koji može da savlada sebe, dobija istinsku radost i blagoslov - rekao je Džekson.

NEKI SU, IPAK, VERNI SVOM POREKLU

Dženifer Aniston

Zvezda serije "Prijatelji" Dženifer Aniston pravoslavnu veru je nasledila od roditelja grčkog porekla i uvek s ponosom to ističe, a i živi u duhu svoje vere. Keti Peri je odrasla u hrišćanskoj porodici, a kao 18-godišnjakinja na levom zglobu istetovitala je reč "Isus".


- Dolazim iz porodice koja je verski veoma isključiva, ali ja nisam takva. Rasel je prihvatio hinduizam, iako ja ne pripadam tome - otkrila je pevačica ranije da joj versko opredeljenje tadašnjeg supruga nije smetalo.


U rijalitiju "U korak sa Kardašijanovima" u kome je glavna zvezda Kim Kardašijan često se čuje reč Biblija.


- Sve knjige koje smo čitali pre spavanja, bile su knjige posvećene Bibliji, ili kratke priče, poput one o Samsonu i Dalili, zajedno sa crtanim filmovima. Moja mama je sa svojim drugaricama kod kuće proučavala Bibliju - ispričala je Kim u intervjuu za magazin "Allure" o tome kako je izgledalo njeno odrastanje i odrastanje njenih sestara.

POVEZANE VESTI

Petak 13.12.2013. 15:00
Prelazak iz 1 vjere u drugu to je njima kao na pijacu...ovo 'oću...ono neću! Džaba im sve te pare ja im ipak ne bih bila u kožu !!! Džaba im putovanja na Bahame i Havaje, Mauricijuse i Balije.....kad legnu misleći da li će sjutra imati dobru ulogu, pjesmu, da li će zaraditi više ili manje nego prošli put....DŽABA IM...!!!
Nedelja 22.12.2013. 00:14
Koje ovo sve procitao svaka mu cast....xD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online