Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.03.2013.
02:33
Vesti A

Bajkerske krtice buše policiju

Među korumpiranim članovima policije Viktorije izuzetno važan uticaj imaju dve vodeće motociklističke bande, odnosno predsednik "Komančerosa" Amad Malkon i Tobi Mičel, glavni u "Bandidosima" koji se nalazi u centru obračuna bajkerskih grupa.

Australijski bajkeri
 


Dugogodišnje vrbovanje i potkupljivanje policajaca ugrozila je bezbednost tajnih policijskih operativaca i doušnika unutar bajkerskih grupa, a samim tim i njihove istrage, među kojima i dve koje su se bavile Amadom Malkonom.

Policajci pod lupom

Drugi policajac, optužen zbog veza sa bajkerskim grupama jeste detektiv Endrju Tait, koji je dao otkaz, a potom je proglašen krivim i kažnjen u maju prošle godine jer je navodno odavao informacije bajkeru Majklu Manzarisu. Policija Viktorije je zvanično zatražila od novina izdavačke kuće "Ferfaks" da ne objavljuje detalje o istrazi u kojoj se još jedan policijac dovodi u vezu s bajkerima jer je istraga još u toku.

Tokom dve paralelne istrage koje su se bavile vezama članova podzemlja i korumpiranih policajaca tokom krvavog gangsterskog obračuna u Melburnu, i zasebne istrage koja proverava rad nekoliko državnih agencija, otkriveno je najmanje desetak policajaca za koje se opravdano sumnja da održavaju veze s bajkerima.


Novine izdavačke kuće "Ferfaks" objavljuju da je Tobi Mičel zajedno s osumnjičenom osobom iz podzemlja, održavao veze sa službenikom policije Viktorije, i da su međusobno razgovarali desetak puta tokom prošle dve godine, čime su ozbiljno prekršeni propisi o zabrani održavanja veza s osobama bliskih kriminalu.


Veruje se da se osumnjičeni policajac dovodi i u vezu s odavanjem tajne o tome ko stoji iza pokušaja atentata na Mičela 2011, što je dodatno dolilo ulje na vatru bajkerskog obračuna. Korumpirani policajac je savetovao Mičela da ne skreće pažnju policije na sebe i da sa njim ne govori o prodaji ilegalnih steroida.
Osumnjičeni policajac, kojeg "Ferfaks" iz pravnih razloga ne može da identifikuje, nedavno je bio suspendovan sa dužnosti i optužen zbog navodne veze sa kupovinom steroida od Mičelovih saradnika.

Gelemanović kršio propise

Predstavnik policije izjavio je u utorak za "Ferfaks" da Ričard Gelemanović nikada nije prijavio bliske veze s Malkonom što je morao po propisima službe, te da je u novembru prošle godine dao otkaz, navodno zbog lošeg zdravlja. U vreme otkaza bio je pod internom policijskom istragom i suspendovan nekoliko meseci zbog dela "za koje bi kako se opravdano veruje mogao biti krivično gonjen i osuđen na zatvorsku kaznu".

U poverljivom izveštaju, u čijoj izradi je učestvovalo nekoliko agencija, otkriveno je da je Malkon koji važi za multimilionera, inače osuđivan zbog trgovine 5,5 kilograma heroina 1988. godine, izbegao hapšenje zahvaljujući korumpiranom policajcu. Isti čuvar reda je osumnjičen da je Malkonu i članovima njegove grupe, odavao poverljive operativne podatke, koji su ugrozili dve istrage o međunarodnoj trgovini narktotika koju je vodila Federalna policija 2004. i 2011.


U internom izveštaju Federalne policije iz 2004, Malkona opisuju kao narkodilera, čoveka koji ne preza ni od čega i koji "pokazuje jasnu želju da eksploatiše prijateljstvo osoba koje su u poziciji da mu pomognu u ostvarenju kriminalnih ciljeva". Takođe se upozorava da Malkon održava bliske veze s aktivnim članovima policije Viktorije.

Multimilioner vodi "Komančerose"

Amad Malkon je multimilioner koji je investirao novac u unosne poslove, poseduje veći broj akcija u firmama u Australiji i inostranstvu, privatnim i javnim kompanijama. Bajkerska grupa "Komančeros" poseduje salone za tetoviranje, noćne klubove i druge objekte za služenje alkoholnih pića širom Viktorije, često izbegavaju propise tako što objekte registruju na tuđa imena, odnosno osobe koje nemaju kriminalnu prošlost.

Između 2010. i prošle godine, Malkon je nastavio da održava veze s policajcem iz Viktorije, pa je čak pozvao trojicu policajaca na svoju svadbu u Kraun Kasinu, a sa dvojicom čuvara reda bio je na proslavi krštenja u grčkom restoranu u centralnom Melburnu. Tokom tog perioda, on je uspeo da dođe do izuzetno osetljivih obaveštajnih podataka, među kojima su i detalji tajne policijske liste o osumnjičenim osobama, članovima australijskog organizovanog kriminala.


Od operacije "Kroser" u koju su uloženi veliki resursi, policija je morala da odustane februara 2011, pošto je otkiveno da je Malkon dobio dojavu da se nalazi na tajnoj policijskoj listi i da je praćen. Tada mu je navodno javljeno da je 2004. bio pod istragom Federalne policije zbog narktotika, koja je imala operativni naziv "Temper".


Odavanje tajne koja je kompromitovala akciju "Kroser" je snimljeno na tajnim policijskim trakama, a na kojima su identifikovani Malkon i njegov saradnik, Nik Zaharija, uticajni član bajkerske grupe "Bandidos". On je Malkonu rekao da su "tri njihova čoveka na listi i da policija prati njihovo kretanje u punom obimu". Zaharija je bio ključni igrač u još aktuelnom bajkerskom ratu i jedna od ključnih osoba u organizovanom kriminalu.

Komesar objavio rat bandama

Prvi čovek policije komesar Ken Lej zvanično je objavio rat organizovanim bajkerskim bandama. Nekoliko meseci Ken Lej je dobijao obaveštajne podatke od članova specijalne jedinice "Eko", koja ispituje rad bajerskih bandi, a zaključci policije do kojih su došli tokom istrage bili su crnji nego što se sumnjalo. Policija je utvrdila postojanje velikog broja krtica u svojim redovima, koji tesno sarađuju s članovima organizovanog kriminala.

Pošto je primio dojavu, Malkon je odmah pozvao glavnog bosa "Komančerosa" u Sidneju Zeka Idika, pri čemu ga je upozorio da se njegovi telefonski razgovori snimaju.


Istraga o radu, sada rasformirane Kancelarije za očuvanje policijskog integriteta (OPI) i drugih agencija, otkrila je kako je nekoliko policajaca već godinama u bliskoj vezi s Malkonom ili članovima njegovog kriminalnog sindikata. Veruje se da je OPI proveravan pošto su Malkon i Zaharija govorili o "listi", odnosno o dokumentu koji je pripremila policija Viktorije kako bi ga podelila s federalnim agencijama o organizovanom kriminalu. Međutim, viši policijski službenik, za kojeg se sumnja da je korumpiran, tvrdi da to nikada nije dokazano.


U izveštaju AFP iz 2004, navodi se i da su članovi Malkonovog sindikata "upoznati s policijskim metodama i tehnikama praćenja, da su uspeli da otkriju doušnike i da su počeli da primenjuju kontraobaveštajne metode praćenja". Jedan od najbližih Malkonovih saradnika, koji je nedavno dao ostavku u službi policije bio je Ričard Gelemanović, a koji je zajedno sa Malkonom 2004. avionom putovao u Barselonu, i to u vreme dok je Malkon bio pod istragom.
 

Nedavno je Gelemanović bio na Malkonovoj svadbi i održavao kontakte s njim. Imovina i drugi podaci pokazuju da je Gelemanović imao bliske veze za Zaharijom, kik-boks promoterom, a da su zajedno investirali novac u nekretnine u Editvejlu na jugoistoku Melburna.
 

"Britva" seče kriminalnu mrežu

Policija je osnovala specijalnu jedinicu pod radnim nazivo "Ego". Primarni cilj jedinice jeste borba protiv korupcije, pa se ispituju sumnje o najmanje sedam službenika policije umešanih korupciju, odnosno da su članovima bajkerskih grupa dostavljali poverljive informacije. Ispituje se i još opasnije radnje - da pojedini policajci koriste droge, koje im često dostavljaju članovi organizovanih bandi.
Još jedna jedinica, pod radnim nazivom "Britva", istražuje rad ugostiteljskih objekata sa dozvolom za točenje pića, a iza kojih se nalaze bajkerske grupe, ali i industriju obezbeđenja gde se veruje da su bajkeri takođe inflitirani. Veruje se da se pod istragom posebno nalaze objekti u Čapel ulici u Prahranu, gde članov bajkerskih grupi ne skrivaju svoju pripadnost. Prvi operativni nalazi "Britve" koje dobijaju najviši predstavnici policije jesu da je potrebno da se odmah preduzme što agresivnija borba protiv organizovanih grupa. Drugim rečima, rukavice su skinute i predstoji neizvesna borba, navodi melburnski "Ejdž".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online