Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.03.2013.
06:50
Lj. Ivanović - Vesti A

Tajna atentata na Kenedija (5): Konačno postao "neko"

U sedištu dalaske policije bilo je kao u košnici. Li Harvi Osvalda su saslušavali "federalci" iz Vašingtona, Tajna služba, lokalna policija Dalasa, sudija. Tokom dugih seansi, Li je sarađivao, odgovarao je na pitanja, ali nije priznao nijedno ubistvo koje mu se stavlja na teret.

Trenutak akda je Džek Rubi ubio Osvalda usred zgrade dalaske policije
 


Dok su ga vodili iz kancelarije u kancelariju, Li je bio u prilici da da izjavu novinarima:

"Sudija me je ispitivao, a ja sam protestovao jer nisam imao pravnog zastupnika". "Li, jesi li ubio predsednika?" pitao je jedan od novinara. "Ne gospodine, ja nikoga nisam ubio. Za to čak nisam ni optužen. Saznao sam da me se za to tereti tek od vas, novinara, u hodniku". "Šta vam se dogodilo sa okom?" upitao je drugi reporter.
"Policijska brutalnost", kratko je odgovorio Osvald, dok ga je policajac već odvlačio u stranu.
 

Brbljivi osvetnik

Uprkos rigoroznim merama obezbeđenja i prava pristupa zatvoreniku, Robertu Osvaldu odobreno je da sretne svog brata. "Seo sam preko puta njega. Gledao sam ga ravno u oči. Želeo sam da vidim nešto, neki znak nečega, nešto što bi mi objasnilo zašto je učinio to što je učinio. Na to mi je on rekao - brate, ništa u njima nećeš naći. I bio je u pravu. Pogled mu je bio potpuno prazan. Nikakvih emocija u njemu nije bilo" rekao je Robert Osvald. Čak i bez Osvaldovog priznanja, okružni tužilac Henri Vejd je smatrao da ima čvrst slučaj.
 

"Imamo dovoljno dokaza da podignemo optužnicu protiv Osvalda", rekao je Vejd. Na pitanje novinara da li misli da iza ubistva predsednika stoji organizovana zavera, tužilac Vejd je odgovorio: "Nemamo razloga da verujemo da je bilo ko osim njega učestvovao. Nemamo nikoga osim njega". Tog istog dana, među brojnim novinarima u dalaskoj policijskoj stanici stajao je čovek čije prisustvo nije bilo logično, ali je tek dan kasnije posebno analizirano. Bio je to lokalni vlasnik noćnog kluba Džek Rubi koji je čak uhvaćen na fotografiji dok Osvald daje izjavu, iako se Rubi nikako nije bavio novinarstvom. U nedelju 24. novembra 1963. velikim limenim kamionom policije Li Harvi Osvald je prebačen u okružni zatvor u Dalasu. Novinarima je dan ranije rečeno da mogu da prisustvuju transferu i prvo pojavljivanje Osvalda u sudnici. Zatvorenika su dovezli u podrumski deo zgrade. Za ruku ga je držao detektiv Džejms Lavel:

"Dali su mi instrukcije da Osvalda držim vezanog lisicama za sebe i to tako što ću vezati njegov desni za moj levi zglob. Dok smo se još vozili iz policijske stanice do sudnice, rekao sam Liju: Li, ako će te neko ubiti, nadam se da je podjednako dobar strelac kao i ti. Aludirao sam na to da neko neće slučajno upucati mene gađajući njega. To sam, naravno, rekao u šali. On mi se samo nasmejao i rekao - Oh, ne budi melodramatičan. Niko na mene neće pucati".

Džek Rubi

Taj razgovor se završio trenutak pre nego što će policajci otvoriti vrata i s Lijem krenuti kroz špalir novinara, fotografa i kamermana. "Odjednom sam ugledao čoveka s pištoljem u ruci kako nam prilazi. Pokušao sam da povučem Lija u stranu i iza sebe, ali nisam uspeo", sećao se detektiv Lavel. Usledio je pucanj i bolni krik Osvalda, a zatim komešanje.

Policajci su se odmah bacili na napadača, Lavel je odvezao ruku Osvalda koji je već ležao mrtav. Dežurna kola hitne pomoći bila su tu i Li je odmah prebačen u bolnicu, ali lekarima nije ostalo ništa drugo do da konstatuju smrt čoveka koji je samo dva dana ranije optužen za atentat na predsednika Sjedinjenih Država. Pošto su policajci podigli napadača na noge, neko je iz mase uzviknuo: "O bože, pa to je Džek Rubi".

Nastavili su novinari pitanjima: "Zašto si to uradio?" Rubi je imao spreman odgovor: "Uradio sam to zbog naroda Amerike. On je bio moj predsednik. Taj čovek je ubio mog predsednika". Prema svemu što je kasnije rekao, Rubi je u tom trenutku sebe video kao istinskog heroja i ne sluteći da je njegov potez samo potpalio teorije zavere. Ubijen je ubica predsednika države. Zašto? Pa, mrtva usta ne govore, šuškalo se tih dana u SAD. Odmah se razvila teorija i da je Rubi poslat da ućutka Osvalda, te da je i sam deo zavere za ubistvom predsednika.

Inače, Džek Rubi je vodio nekoliko striptiz klubova i ljudi koji su ga dobro poznavali kažu da je u mnogo čemu Rubi zapravo podsećao na Osvalda. I on sam je maštao da postane neko važan, ali nikako nije mogao biti deo neke ozbiljne zavere. Rubijevi prijatelji ističu da je Džek bio brbljivac, da nije umeo da čuva tajnu, te da bi bilo šta što mu je povereno istrtljao posle šetnje ulicom dva bloka niže. Bilo je poznato i da je Džek Rubi emotivna osoba koja lako plane. Odrastao je u Čikagu gde je zbog svog temperamenta dobio nadimak Sparki (varnica), tako da je teorija o Rubijevom učešću u bilo kakvoj zaveri, njegovim poznanicima zvučala sasvim smešno.

"Znao sam Džeka iz 40-ih i 50-ih. Bio je simpatičan momak. Još tih dana su ga sumnjičili da je povezan s organizovanim kriminalom, ali to zapravo nije imalo nikakvog ozbiljnog utemeljenja. S pravim gangsterima Rubi nije imao nikakve veze" kaže Džek Klark, savetnik u čikaškoj policiji. Tek s dolaskom u Dalas Rubi počinje da pokazuje crtu nasilnosti, s povremenim ekscesima koji su ga uvaljivali u nevolju, ali je imao i dobre veze s lokalnim policajcima, te mu je sve prolazilo. Kako bi što bolje razumela poteze Džeka Rubija, policija je rekonstruisala dan kada će on ubiti Li Harvi Osvalda, ali i nekoliko dana unazad. Sve je počelo nekoliko sati posle atentata kad Rubi zatvara svoj striptiz klub Karosel. Vikao je na svoje zaposlene histerično: "Ubiću tog kučkinog sina, budem li imao priliku"! Stalno je govorio o Kenedijevoj deci koja će sad odrastati bez oca.
 

Honorar za striptizetu


U ponoć, u petak 22. novembra, Rubi je snimljen u policijskoj stanici Dalasa, a prema rečima njegove sestre, čitavog vikenda bio je veoma uznemiren. U nedelju 24. novembra u 10.19 sati Rubija poziva jedna od striptizeta - Mala Lin koja je tražila da joj isplati honorar kako bi ona mogla da plati kiriju. Nešto pre 11 sati, Rubi je izašao iz stana i sa svojim psom Šibom krenuo do obližnje pošte. Takvo ponašanje ne ukazuje na plan za ubistvom. Naime, ako neko kreće da ubije drugu osobu, vrlo je teško razumeti zašto vodi pasa sa sobom. Rubi je uredno čekao u redu i njegov transfer novca registrovan je u 11,17 sati.

Zatim je on prošetao još jedan blok, do zgrade suda u koju ulazi u 11.20 sati gde se meša s novinarima. Samo dva minuta kasnije Džek Rubi će ubiti Osvalda. U samo 48 sati predsednik je bio ubijen, njegov ubica metkom ućutkan zauvek, a čovek blizak podzemlju je ubistvo počinio pred tv kamerama, pred celim američkim auditorijumom. Kapije za teoriju zavere bile su širom otvorene. 

Rubi se poverio bratu

 

Erl Rubi, rođeni brat Džeka Rubija prepričao je bratovljeve reči o samom događaju u podrumu suda u Dalasu. "Gledao sam u tog čoveka. On je ubio predsednika i smejao se još. To me je razbesnelo", rekao je Džek svome bratu Erlu. Navodno, u tom trenutku je odlučio da izvuče revolver i ubije atentatora na predsednika Kenedija.


Ubistvo u afektu

 

Pošto je 14. marta 1964. osuđen na smrt za ubistvo prvog stepena, Rubi je iznova preko advokata tražio da se sastane s članovima Vorenove komisije koja je izradila izveštaj o atentatu na Kenedija. Isprva ova komsija nije pokazivala nikakav interes, ali su sudija Erl Voren i Džerald Ford, tadšnji kongresmen, a kasnije potpredsednik i predsednik, ipak otputovali u Dalas da razgovaraju s Rubijem. "Život mi je ovde ugrožen. Ja želim da kažem istinu, ali to ne mogu da učinim ovde. Molim vas da me prebacite u Vašington. Želim da predsednik Džonson zna da ja nisam deo zavere za ubistvo Kenedija", govorio je Rubi sudiji Vorenu, ali mu je ovaj objasnio da pravno nije moguće njegovo prebacivanje u prestonicu. Džek Rubi je umro 3. januara 1967. godine od plućne embolije izazvane rakom pluća. Smrtna kazna nad njim nikad nije izvršena. Imao je 55 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online