Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.03.2013.
02:34
Vesti A

Pola miliona kaucije za Zorana Bubanju

Bajkerski šef Feliks Lajli, tvrdi policija posle ovonedeljne velike racije, ponudio je navodno veliku isporuku vatrenog oružja na crno tržište, posle koje bi kriminalno podzemlje Sidneja raspolagalo sa još 50 "glok" pištolja.

Hapšenje osumnjičenih
 

Ovo je obelodanjeno pošto je trinaest osoba, od ukupno 19 uhapšenih, izvedeno pred sudove. Kao što je poznato, u zajedničkoj dramatičnoj akciji "Alister", koju su vodili policija i Komisija za borbu protiv kriminala NSW, učestvovalo je 350 policajaca. Njihov cilj bio je razbijanje mreže trgovine oružjem i drogom među bajkerskim grupama, kao i balkanskom i azijskom mafijom.


Prema dokumentima za sud, Feliks Lajli, predsednik ogranka "Anđela pakla", ponudio je pištolje na prodaju "učesniku istrage" koji je po specijalnom zakonu imao ovlašćenje da kupuje oružje, drogu i eksploziv.
 

Zaplena imovine

Pomoćnik komesara Artur Katsogianis kaže da policija ima nameru da zapleni imovinu vrednu milione dolara za koju se veruje da je stečena kriminalom.
- Do sada je identifikovano imovine u vrednosti od pet miliona dolara i sada na tome radi Komisija za borbu protiv kriminala - rekao je on.

Ni Lajli nije dobio mogućnost da se brani sa slobode.


Policija optužuje bajkerske bande ("Komančero", "Anđeli pakla", "Rebelsi"), da su u "biznisu" bili s predstavnicima balkanskog podzemlja, kao i azijskim kriminalnim sindikatom koji uvozu drogu iz Kine.


Za Gorana Mačkića (52) koji je izveden pred sud i zadržan u pritvoru u sredu, "Dejli telegraf" tvrdi da je "dugo vremena ličnost iz podzemlja".


On se, u stvari, sam prijavio policiji na Kings Krosu, pošto mu je komšija telefonirao i rekao da je policija upala u njegovu kuću u Kalali na južnoj obali. Tamo, međutim, nije bilo ilegalnih stvari.


U svoju odbranu, Mačkić je izneo da nije kriv i da je reč o zameni identiteta, pošto nije osoba koju policija tereti da je bio na putu da informatoru za 8.000 dolara proda tri pakovanja eksploziva koji bi bio korišćen u bajkerskom ratu. Njegov branilac je, takođe, pred sudom naveo da je Mačkić dijabetičar i da, ukoliko ostane u zatvoru, nema nikoga ko bi pazio njegove mačke.


Policija navodi da je otkrila veze s balkanskim kriminalnim ličnostima. U utorak je uhapšen i Đordi Zoran Bubanja (48) iz Kruma, kod Kjame. Njega terete da je bio snabdevač velikim količinama droge. Bubanja je sakupio 500.000 dolara depozita za kauciju, pa je pušten na slobodu, a u maju će ponovo pred sud.


Jedan od uhapšenih je i "visokopozicionirani" član "Rebelsa", 26-godišnji Metju Skot koji će odgovarati po više optužbi za trgovinu drogom. I on će pred sud ponovo u maju.
Tokom racija, policija je zaplenila pištolje, pušku, više od dva kilograma droge i 350.000 dolara.

Prodavali drogu, puške, municiju...

Mogućnost da se brane sa slobode odbačena je i za Grejema Daunsa (68) i člana azijskog podzemlja u Sidneju Vina Kjena Uja (39) iz Abotsforda. On je u sudnicu Lokalnog suda u Ferfildu doveden u lisicama. Tamo je čuo da je optužen po dva osnova trgovine velikom količinom droge, kao i posedovanje poluatomatskog pištolja bez dozvole. Njemu je zaplenjena imovina, uključujući i kolekciju finih vina u vrednosti od 150.000 dolara. Dauns je izveden pred sud u Njukaslu, gde je optužen za prodaju 12 pušaka i municije.

 

 

Umetnik sa dosijeom

Od sudije je traženo da ima u vidu da je Goran Mačkić umetnik koji sprema izložbu na kojoj bi trebalo da budu prodata njegova dela u vrednosti od oko 100.000 dolara, pa je i to razlog zašto traži da se brani s slobode.
Svi razlozi su odbačeni, mahom zbog činjenice da je Mačkić ranije bio osuđen na devet godina po dva osnova ubistva iz nehata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online