Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 26.11.2012.
21:10
Beta A

"Beograd i Zagreb da smire strasti"

Komesar EU Štefan File kaže, povodom novog zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču, da je važno da rodbine žrtava nađu mir.

Smirite se : Štefan File
 

"Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u Zagrebu posle razgovora sa hrvatskim državnicima.

On je dodao da veruje da će "hrvatsko pravosuđe imati koristi od podataka koje je prikupio Haški tribunal".

"Verujem da će političari na obe strane naći izlaz i doprineti hlađenju emocija u korist regiona", kazao je File.

Evropski komesar izrazio je uverenje da će Hrvatska do 1. jula iduće godine postati članica Evropske unije i dodao da će od toga imati koristi ceo region, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

File je u Zagrebu razgovarao sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predednikom Sabora Josipom Lekom.

Evropski komesar posle posete Zagrebu putuje večeras u Sarajevo, gde će razgovarati sa zvaničnicima BiH.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u intervjuu "Kuriru" da "odnosi sa Hrvatskom ne idu na dobro".

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markača) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić.

Tu izjavu Nikolića osudili su hrvatski predsednik Ivo Josipović i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje je saopštilo da izjave Nikolića ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu.

Josipović je ranije danas izjavio da sada njegov susret s Nikolićem ne bi imao smisla, da se s njim ne viđa, ali da čita "njegove neobične izjave".

Takođe, rekao je i da su, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu, šanse srpske kontratužbe za genocid gotovo nikakve i ponovio da su Gotovina i Markač ratni heroji.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da se zalaže za nastavak saradnje sa Srbijom i za smirivanje napetosti nakon oslobađanja Gotovine i Markača.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 03:19
Јели има ту неко паметан, само је морон могао да мисли да ће то тек тако да прође.
Utorak 27.11.2012. 07:06
Kako ovaj govnar moze reci da je najvaznije da rodbine poginulih nadju svoj mir, kada su ubijeni od ustaske ruke ponovo ubijeni od haske ruke? Za mene su isti ili cak gori od Ustasije!
Utorak 27.11.2012. 03:24
И у хрватској треба наћи људе и с њима преговарати, они који не величају ове злочинце, јер са овим не-људима на власти нема разговора.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online