Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.11.2012.
00:46
Beta A

Premijer na Kosovu, Varšava u plamenu!

U neredima i sukobima sa policijom u koje se pretvorio Marš nezavisnosti radikalne Svepoljske omladine i nacionalista, u Varšavi je povređeno osam policajaca, a uhapšena su 132 izgrednika. Marš je organizovan u okrivu Dana nezavisnosti Poljske, čiji je premijer Donald Tusk praznik proveo sa poljskim vojnicima i policajcima - na Kosovu.

Poljski nacionalisti protestuju na ulicama Varšave
 

"Među pohapšenima su ljudi koji su aktivno napadali policajce. Njima je stalo samo do izazivanja nereda i nasilja", kazao je novinarima portparol prestoničke policije Marijuš Mrozek.


Marš nezavisnosti, koji poljska radikalna i nacionalistička omladina tradicionalno organizuje na Dan nezavisnosti - dan kada je Poljska 1918. godine stekla nezavisnost, ove godine je okupio više od 20.000 ljudi, među njima i aktiviste mađarske

Pročitajte još:

* Počelo je, počelo: Slovaci spalili zastavu EU

nacionalističke stranke Jobik.
 

Pohod radikala Varšavom pretvorio se kao i ranijih godina u nasilne sukobe sa policijom, pošto su iz sporednih ulica duž trase policajce napadali i ozloglašeni poljski fudbalski huligani, a zatim se krili u masi marša. Gnev su iskalili i na novinarima i napali i reportersku ekipu poljske javne televizije TVP.

U neredima je povređeno osam policajaca, a uhapšena su 132 huligana
 


Policija je intervenisala suzavcem i gumenicim mecima, a huligani i radikali bacali su na policajce sve sto im je došlo pod ruku - kamenice, flaše, petarde, zabavnu pirotehniku, drvene daske. Marš radikala bio je jedna od 11 manifestacija, pohoda i mitinga u Varšavi, i jedan od tri glavna koji su prošli poljskom prestonicom.


Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski u želji da se izbegnu scene nasilja i izgredi na Dan nezavisnosti na ulicama Varšave, pozvao je Poljake svih političkih uverenja da mirno zajedno prođu gradom na pohodu nazvanom "Zajedno za nezavisnu".

Policija grupisana u samoodrbrani

Njegovom pozivu odazvale su se ugledne ličnosti iz javnog života, predstavnici opozicionih postkomunista, pa čak i bivši lider ultrakatoličke Lige poljskih porodica, čiji podmladak je Svepoljska omladima, Roman Gjertih.


Pozivu se nisu odazvali opozicioni konzervativci, a njihov lider, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, obeležio je Dan nezavisnosti zajedno sa partijskim funkcionerima u Krakovu, gde je položio cveće na grob svog brata blizanca predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, koji su poginuli u avionskoj nesreći 10. aprila 2010. godine u Smolensku. Kačinjski je posle prvih vesti o izgredima u Varšavi optužio ministra unutrašnjih poslova da je policija loše radila svoj posao.


On je, takođe, zamerio premijeru Donaldu Tusku što je odabrao da današnji praznik provede sa poljskim vojnicima i policajcima na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 07:13
Gde su radikali i Jobik, tu su neredi. Jobik voli da ih izvozi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online