Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.11.2013.
14:30
Beta A

Poljaci se izvinjavaju Rusima

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski izvinio se danas Rusiji za, kako je kazao, apsolutno skandalozni napad radikala i fudbalskih huligana na ambasadu Rusije u Varšavi na državni praznik 11. novembar.

"Za to je moguće jedino izvinjenje", rekao je danas Komorovski poljskom Radiju ZET, a pokušaj ekstremnih desničara da tokom Marša nezavisnosti upadnu u rusku ambasadu i izazovu požar spaljivanjem stražarskog mesta, predsednik je nazvao apsolutno skandaloznim izgredom koji se ne može ničim opravdati.

"U ime poljske države potrebno je izvinjenje, imajući na umu da je već naneta ogromna šteta imidžu Poljske. Za izgrede bagre na kraju odgovara država i svi mi. I to mi je jako krivo", rekao je Komorovski.

Predsednik Komorovski besan, jer zbog bagre odgovara vlast

Predsednik je upozorio da napad ekstremista na ambasadu koju su gađali kamenicama, petardama, flašama, potpalili stražarsko mesto, a na ogradi ostavili transparent "Crvena armija silovatelja" ide u prilog onima kojima je stalo da se Poljska označi kao rusofobna zemlja.

Vodeći poljski zvaničnici na čelu s premijerom Donaldom Tuskom i šefom diplomatije Radoslavom Šikorskim izrazili su odmah nakon napada duboko žaljenje i osudili kršenje Bečke konvencije, ali Rusija, prema rečima njenog ambasadora u Varšavi Aleksandra Aleksejeva, očekuje zvanično izvinjenje.

"To izvinjenje može biti u bilo kakvoj formi, važno je da ga dobijemo. Ne govorimo o izvinjavanju običnih Poljaka, od njih ga ne tražimo, većina s nama saoseća i vrlo su tužni zbog toga što se desilo. Tražimo izvinjenje od vlasti", kazao je Aleksejev poljskoj televiziji tVP.info.

Aleksejev je podsetio da je ruska ambasada napadnuta samo jedanput, i to u Libiji. Tradicionalni pohod nekoliko hiljada radikala poljskom prestonicom pretvorio se na ovu 95. godišnjicu sticanja nezavisnosti Poljske u divljanje, vandalsko uništavanje i ulične tuče, kao i okršaje s policijom.

Bilans ovogodišnjih nereda je 19 povređenih, od toga 12 policajaca, 13 spaljenih automobila, uključujući i dva policijska vozila, spaljeno stražarsko mesto ispred ruske ambasade, potpaljena i uništena duga od cveća na jednom od trgova u centru zato što je simbol borbe seksualnih manjina protiv diskriminacije.

Ukupna materijalna šteta je veća nego ranijih godina i dostigla je 30.000 evra koje će Varšava preko suda tražiti od organizatora pohoda, saopštila je gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 14:33
U Poljskoj rimska katolicka crkva vjekovima njeguje antiruski duh i mrznju prema svemu sto je rusko i pravoslavno. bez katolicke crkve i pape nebi bilo mnogih problema pa tako ni ovog antiruskog varvarskog izivljavanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online