Ponedeljak 12.11.2012.
00:46
Beta

Premijer na Kosovu, Varšava u plamenu!

Poljski nacionalisti protestuju na ulicama Varšave
 

"Među pohapšenima su ljudi koji su aktivno napadali policajce. Njima je stalo samo do izazivanja nereda i nasilja", kazao je novinarima portparol prestoničke policije Marijuš Mrozek.


Marš nezavisnosti, koji poljska radikalna i nacionalistička omladina tradicionalno organizuje na Dan nezavisnosti - dan kada je Poljska 1918. godine stekla nezavisnost, ove godine je okupio više od 20.000 ljudi, među njima i aktiviste mađarske

Pročitajte još:

* Počelo je, počelo: Slovaci spalili zastavu EU

nacionalističke stranke Jobik.
 

Pohod radikala Varšavom pretvorio se kao i ranijih godina u nasilne sukobe sa policijom, pošto su iz sporednih ulica duž trase policajce napadali i ozloglašeni poljski fudbalski huligani, a zatim se krili u masi marša. Gnev su iskalili i na novinarima i napali i reportersku ekipu poljske javne televizije TVP.

U neredima je povređeno osam policajaca, a uhapšena su 132 huligana
 


Policija je intervenisala suzavcem i gumenicim mecima, a huligani i radikali bacali su na policajce sve sto im je došlo pod ruku - kamenice, flaše, petarde, zabavnu pirotehniku, drvene daske. Marš radikala bio je jedna od 11 manifestacija, pohoda i mitinga u Varšavi, i jedan od tri glavna koji su prošli poljskom prestonicom.


Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski u želji da se izbegnu scene nasilja i izgredi na Dan nezavisnosti na ulicama Varšave, pozvao je Poljake svih političkih uverenja da mirno zajedno prođu gradom na pohodu nazvanom "Zajedno za nezavisnu".

Policija grupisana u samoodrbrani

Njegovom pozivu odazvale su se ugledne ličnosti iz javnog života, predstavnici opozicionih postkomunista, pa čak i bivši lider ultrakatoličke Lige poljskih porodica, čiji podmladak je Svepoljska omladima, Roman Gjertih.


Pozivu se nisu odazvali opozicioni konzervativci, a njihov lider, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, obeležio je Dan nezavisnosti zajedno sa partijskim funkcionerima u Krakovu, gde je položio cveće na grob svog brata blizanca predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, koji su poginuli u avionskoj nesreći 10. aprila 2010. godine u Smolensku. Kačinjski je posle prvih vesti o izgredima u Varšavi optužio ministra unutrašnjih poslova da je policija loše radila svoj posao.


On je, takođe, zamerio premijeru Donaldu Tusku što je odabrao da današnji praznik provede sa poljskim vojnicima i policajcima na Kosovu.

2024 © - Vesti online