Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 20.09.2012.
01:19
AAP, Vesti A

Muhamedovi vojnici sa kriminalnim dosijeima

Policija Sidneja nastavlja da pregledava snimke s demonstracija više stotina muslimana prošle subote u Sidneju, u nastojanju da identifikuje pojedince odgovorne za nasilje. Neki su bili maskirani, ali većina nije pokušavala da se sakrije.

Sedmi optuženi razbija staklo na vozilu
 

Nisu svi koje su TV-kamere snimile počinili krivična dela, ali policija navodi da su učestvovali u protestima i da bi mogli da pomognu detektivima da dođu do onih koji jesu odgovorni za incidente.

Policija pred masom
 


U ponedeljak, krivična prijava podneta je protiv 18-godišnjaka iz Pedstoua zbog razbijanja stakla na policijskom vozilu plastičnom gajbom za mleko.
Policijski komesar Endrju Skipioni kaže da je policija apelovala na zajednicu da sarađuje.


- Možda poznajete ili ste na fotografijama videli nekoga koga poznajete. Možda je to neko iz vaše lokalne zajednice. Možda neko ko živi u vašoj ulici, čak i u vašoj kući. Molimo vas da se javite i pomognete nam, jer je potrebno da radimo zajedno i obezbedimo da te ljude ili eliminišemo iz naše istrage, ili, još važnije, utvrdimo one koji su odgovorni.
 

Film nije vredan nasilja

 

U ponedeljak uveče, u džamiji u sidnejskoj Lakembi, održan je sastanak lidera 25 muslimanskih organizacija koji su zahtevali da se stane s protestima, dok se ne smiri bes zbog nereda prošlog vikenda. Do ružnih scena je došlo, rekli su oni sutradan na konferenciji za medije, zbog antiislamskog filma koji nije toga vredan.


- Pozivamo sve da se ne uključuju u proteste, dok ne uspemo da smirimo stvari, dok ne uspemo da svako razume posledice onoga što se desilo u subotu - kazao je Silma Ihram, član uprave Udruženja australijskih muslimanskih žena. - Dovoljno smo videli. Taj film nije vredan. Ono što oni rade je kontraproduktivno.
Ona je kazala da treba povesti istragu u ponašanju policije i nazovi protestanata.


- Ako osećate simpatije prema proroku, ne znači da treba da skačete i urličete.

Više medijskih kuća dalo je policiji stotine fotografija i sate video-snimaka.
"Značajan broj" demonstranata već je bio poznat policiji, rečeno je. Jedan od njih je Ibrahim Galijel, suprug kontroverzne muslimanke Karnite Metjuz, koja je nedavno lažno optužila policajca da joj je prilikom rutinske saobraćajne kontrole silom strgao burku s glave.


Galijel, koji je nosio bandanu sa arapskim natpisom "Mi smo Muhamedovi vojnici", nije optužen, ali je policija potvrdila da pažljivo prate njegovo učešće kako bi utvrdili da li je počinio ikakav prestup.


U Odeljenju za borbu protiv terorizma kažu da su pojedini protestanti policiji poznati po kriminalnoj prošlosti, a ne vezama s terorističkim grupama.


U utorak je bokserskom šampionu Ahmedu Elomaru ponovo odbijena mogućnost da se brani sa slobode od optužbe za izazivanje incidenata.


"Dejli telegraf" objavio je da je dan pre protesta, po gradu kružila SMS-poruka sa pozivom ljudima da se okupe u Sidneju "u odbranu Muhamedove časti". Posle, upućena je još jedna poruka sa pohvalama: "Džihad. Alahu ekber. Alahu ekber. Alahu ekber, dobro urađeno moja braćo i sestre tamo na protestu".

 

I DECA UČESNICI PROTESTA: Najmlađi glas islamskog fundamentalizma


U međuvremenu, pred vlasti i socijalne radnike došla je majka čije je malo dete viđeno kako drži plakat "Skinuti glave onima koji vređaju proroka". Vlasti su proveravale da su joj deca u bezbednoj okolini.


Ministarka za porodicu i društvene službe Pru Gouard kazala je za smh.com.au da se žena sama prijavila policiji. Ona je snimala svog dečaka sa plakatom u rukama.
- Ona se prijavila i policija se uverila da su deca bezbedna - kazala je ministarka i dodala da nije bilo planova da se deca oduzmu familiji. - Rekla je da je dovela decu na protest zato što nisu očekivali nasilje, s čime se vi možete složiti ili ne, ali je to njena verzija.


Ministarka je rekla da je "nedovršen posao slanja poruke kojom bi u našoj zajednici

Ljubav za džihad

 

- Ti ustanci (u Siriji) pokazuju da je Uma (globalna muslimanska zajednica) živa i zdrava, njena ljubav je za džihad, ona nije sputana strahom u kome je drže i ona čezne da se opet živi pod zastavom (islamske države). Deca mlada kao i ja, mogu biti viđena na ulicama, kako učestvuju u ustancima, reskirajući svoje živote da donesu hranu, vodu i lekove svojim ranjenim članovima familija, neka od njih nikada se neće vratiti svojim majkama. Niko nije premlad - kazala je osmogodišnja Rukaja.

razumeli šta se očekuje kad su deca u pitanju".
- Roditelji prave lude stvari; ona je mogla da misli da je simpatično da dete drži plakat, lepa mala fotografija. Ali, to je za nas ostale neprihvatljivo.

Ova familija je sada pod prismotrom.


Dva dana, posle demonstracija, u javnosti se pojavilo još jedno dete koje su mediji označili kao "najmlađi glas islamskog fundamentalizma" u Australiji. U utorak je na medijskim portalima, naime, pušten u opticaj video-snimak osmogodišnje Rukaje koju su izabrali da govori pred 600 učesnika konferencije pod nazivom "Muslimani se dižu", koju je ugostila islamska grupa Hizb ut-Tahrir, u predgrađu Benkstaun na zapadu Sidneja.


Ovaj pokret zastupa restauraciju islamskog kalifata, globalne vlade svih muslimana, zasnovane na striktnoj vladavini šerijata.
Rukaja je bila jedna od devet govornika, među kojima i kontroverzni Tađi Mustafa kojeg ovdašnja opozicija zove "propovednikom mržnje". Ona je iskazala i podršku ustanku u Siriji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.09.2012. 02:21
Са једне стране смешно, са друге жалосно, господин хулиган разбија стакло на колима органа реда са пластичном гајбицом за млеко а повод му је некакав филм, тачније овај конкретно ни нема повод, вероватно је искористио ситуацију док је разносио мелко да мало искали бес... и то су ти протести ти велики муслимански протести, глупости...
Četvrtak 20.09.2012. 04:43
U Sydney odrzan sastanak 25 lidera muslimanskih organizacija u Australiji. Za par godina broj raznih organizacija i lidera muslimana ce se duplirati,na radost i ponos cele Australije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online