Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.06.2014.
02:22
Vesti A

Država zatvara vrata džihadistima

U zajedničkom planu bez presedana, između špijunskih agencija i carinske službe, Australija će zatvoriti kapije na granicama za potencijalne džihadiste koji ili imaju nameru da se vrate u zemlju ili da je napuste, da bi se pridružili sirijskim i iračkim terorističkim grupama.

Rampa za džihadiste (Foto: Ilustracija)
 

Ovo je krajem prošle nedelje ekskluzivno saopštio sidnejski "Dejli telegraf", koji je pronašao da će šefovi carine dobiti posebne kontraobaveštajne informacije kako im se ne bi desilo da, kao prošle godine, naprave grešku i omoguće osuđenom teroristi iz Sidneja Kaledu Šarufu da pobegne iz zemlje sa pasošem svog brata.

Otklonjene slabosti

Ministar Morison kaže da je incident sa Šarufom bio "znak za buđenje" i da je pokazao slabosti u lancu, koje su sada otklonjene. Prema njegovim rečima, vlada takođe "dograđuje kapacitete" u sistemu, nakon što je prethodna vlada smanjila davanja za carinu za skoro 700 miliona.

Posle ovog događaja, ministar za doseljeničke poslove Skot Morison i državni pravobranilac, naložili su hitnu proveru granične procedure. Veruje se da je tokom provere nađeno više rupa u osiguranju - od prepreka na aerodromu pa sve do ASIO, australijske špijunske službe.


"Dejli telegraf" takođe je objavio da je Šaruf, osuđeni terorista sa jugozapada Sidneja, danas u Iraku sa militantnom grupom ISIL, koja pokušava da obori iračku vladu.


Prošle nedelje, prvi ministar Toni Abot kazao je da su agencije za zaštitu granica u visokoj pripravnosti, jer do 150 Australijanaca, za koje se sumnja da se bore u Siriji ili u Iraku, gledaju da se vrate u Australiju, kao i da postoje njihovi saradnici koji pokušavaju da napuste Australiju i da im se tamo pridruže. S tim u vezi, već je otkazano više od 50 pasoša.


Provera carinskog postupka je, kako se veruje, otkrila propuste slične događajima uoči napada u Njujorku 11. septembra 2001. Utvrđeno je da je Šaruf mogao da bude zaustavljen na izlazu iz zemlje, da su sa carinom razmenjivani važni obaveštajni podaci.


Iz vladinih izvora saznaje se da je sada na snazi novi dogovor koji će osoblju carine na izlazima na aerodromima omogućiti bolji pristup podacima koji bi im pomogli da identifikuju osobe sa poternica.

Oziji među ekstremistima

Dva čoveka iz Sidneja, identifikovana su na video-snimku koji je objavila sunitska ekstremistička organizacija ISIS - Islamska država Irak i Sirija i na kome se ostali muslimani pozivaju da se pridruže borbi. Na 13-minutnom videu pod naslovom "Nema života bez džihada", gledaocima je upućen poziv da "odgovore Alahu".
Snimak je napravljen pre više nedelja u Siriji, a na njemu se nalaze dvojica Australijanca. Jedan od njih je naveden kao "brat Abu Jahja aš Šami" i saznaje se da je iz sidnejske familije Rad, čijih je više članova osuđeno za finansiranje terorističke organizacije 2008. godine.
- U Australiji, u Americi, razloga da se krene u džihad je puno, rekao je on na snimku.
Drugi čovek identifikovan kao Australijanac naveden je pod "džihadskim" imenom Abu Nur al-Iraki, što moguće upućuje da je on u ratu u Iraku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online