Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 27.08.2012.
20:22
Beta A

Basesku se vratio, Rumuni očajni

Trajan Basesku danas se vratio na dužnost predsednika Rumunije pošto je u parlamentu sudija Ustavnog suda pročitao odluku o poništavanju referenduma o smenjivanju predsednika države.

 Na Trgu Univerziteta u Bukureštu demonstranti svake večeri skandiraju "Dole Basesku" i "Ostavka"
 

Sednica parlamenta je počela s dva i po sata zakašnjenja jer su poslanici i senatori vladajuće Socijal-liberalne unije (USL) nameravali da bojkotuju sednicu, ali su konačno pristali da uđu u salu dok se broji kvorum, a potom izašli kada je sudija počeo da čita odluku Ustavnog suda.

Na protestu ispred parlamenta okupio se veliki broj ljudi, a na Trgu Univerziteta u Bukureštu demonstranti svake večeri skandiraju "Dole Basesku" i "Ostavka". Učesnici protesta nose i transparente s porukama koje ga pozivaju da napusti vlast jer ga Rumuni više ne žele.

Na referendumu o smenjivanju Baseskua, održanom 29. jula, za je glasalo 7,4 miliona građana, a protiv nešto manje od jednog miliona, ali je Ustavni sud odlučio da poništi referendum, jer nije bio ispunjen cenzus od 50 odsto plus jedan glas, kako je to Ustavni sud tražio, već 47,55 odsto.

Ustavni sud je odlučio 21. avgusta da referendum nije uspeo, a velika većina rumunskih građana je veoma nezadovoljna jer Ustavni sud nije uvažio volju 7,4 miliona Rumuna.

Protiv Baseskua je na referendumu glasalo mnogo više građana nego za njega na predsedničkim izborima - 2004. za njega je glasalo 5,1 milion, 2009. godine 5,4 miliona, a sada je protiv glasalo 7,4 miliona, dok se njegova popularnost kotira oko 10 odsto.

Ocenjuje se da je na referendumu de fakto ispunjen cenzus, pošto se broj rumunskih građana smanjio - prema prošlogodišnjem popisu, sada rumunskih građana koji žive u zemlji ima oko 19 miliona, pa je nemoguće da pravo glasa ima 18,4 miliona, ali Ustavni sud nije uzeo u obzir nove rezultate popisa.

Basesku je u maju izgubio kontrolu nad vladom i nad parlamentom, ali još kontroliše ključne institucije moći - tajne službe, Ustavni sud, Glavno tužilaštvo, Direkciju za suzbijanje korupcije, Vrhovni savet sudstva, a podržava ga i veliki deo medija.

Basesku je uspeo za osam godina da stavi svoje ljude na ključne položaje, pošto imenuje šefove svih tih institucija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 21:41
Skinite ga sto preeeee
Utorak 28.08.2012. 02:30
Losa vest. Basesku je izrazito negativna politicka licnost na Balkanu. On je poznata NATO marioneta u regionu, a njegovi politicki stavovi su skandalozno izbili na povrsinu pozitivnim ocenama rumunskog diktatora Antoneskua, inace Hitlerovog saborca! Basesku je i rusitelj srpsko-rumunskog prijateljstva, iako nase dve drzave nikada nisu imale znacajnije sporove. Glavni je pokretac neocekivane ujdurme - pitanja vlaske manjine u Srbiji! Obaska sto Vlasi i nisu svi Rumuni, ali se, nazalost, danas masovno tako izjasnjavaju radi dobijanja pasosa EU. Basesku je losa vest, pa se nadam da ce ga prijateljski rumunski narod ipak uskoro skinuti sa vlasti!
Utorak 28.08.2012. 09:47
Ako su razočarani, morali su da iizađu na referendum u mnog većem broju. Uživanje je referendumom skidati predsednika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online