Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 12.08.2013.
19:47
Beta A

Basesku: Srbija daleko od demokratije

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je ocenio da Srbija "treba da pravi još mnogo koraka da bi postala demokatska država" zbog toga što "na političkom planu" ne shvata da je od "ogromnog značaja" da prizna nacionalne manjine jer to doporinosi opštem poboljšanju bilateralnih odnosa.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku
 

Basesku je naveo da će tokom pretpristupnih pregovora EU i Srbije biti uzet u obzir sporazum mešovite komisije od 1. marta u Briselu kojim se predviđa šta Srbija treba da učini za rumunsku manjinu u Timočkoj krajini.

Bukurešt je potpisivanjem tog sporazuma uslovio svoju saglasnost da se Srbiji dodeli status zemlje-kandidata za prijem u EU. Basesku je o rumunskoj manjini u Timočkoj krajini govorio na otvaranju Letnjeg Univerziteta u gradu Izvorul Murešului u Transilvaniji. Taj univerzitet je namenjen školovanju pripadnika rumunske manjine u drugim zemljama.

Predsednik je ocenio da bi odnosi Rumunije i Srbije bili mnogo sadržajniji ako bi "pitanja Rumuna iz Timočke krajine bila tretirana otvorenije".

Basesku je kritikovao i rumunsku manjinu u Timočkoj krajini što se podelila u nekoliko međusobno zavađenih organizacija. Predsednik je pozvao sve Rumune da budu složni i solidarni jer inače im vlasti u zemljama gde žive ne mogu pomoći, a ne može im pomoći ni Rumunija.

Predsednik je naveo da je asimilacija Rumuna u Timočkoj krajini počela pre 200 godina, ustvrdio je da se za 50 godina socijalizma niko nije bavio položajem nacionalnih manjina, te, kako je rekao, zato sada mnogi Rumuni kažu da su Vlasi.

To je naziv iz 14. veka za rumunsku pokrajinu Valahiji koja je kasnije postala Tara Romaneaska (Rumunska država) i, zajedno s Moldavijom,
bila jezgro ujedinjenja rumunske države.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.08.2013. 22:00
Sta bre hoce ovaj. Ne treba odnosi da budu sadrzajniji dovoljno je i ovo sto je. Kada god smo bili u problemima Rumunija nam je uvek turala klipove u tockove ,pa cak i 1999 . Ja sam iz Timocke krajne i mogu da tvrdim da ovde ljudi uopste ne vuku ka nekoj svojoj maticnoj drzavi kao Rumuni. Sitoacija je sasvim drugacija i ovaj celavko bi trebao malo da se raspita. Da mozda nema i on neku zelju da dobije malo teritorija ,kada vec svi hoce. Rumuni i ako su u EU veoma rado dolaze kod nas da traze posao i ako smo u krizi pa se pitam sta je kod njih kada beze kod nas, zar ne zive lepo u EU. Sa ovima ne treba razgovarati uopste, zalosno je sto ce od njih zavisiti ulazak u EU, zato i ne moramo tamo.
Ponedeljak 12.08.2013. 22:04
Da u Srbiji nije bas demokratija na nivou to nam je svima jasno, ali nam je i jasna cinjenica da Rumunija demokratiju nikad nije ni imala,- a ovu koju danas imaju ito jos kao clanica EU ne mozemo ni ka "D" od demokratije nazvati. Kritike ovog Blesavka pardon Baseskua su izvadjene iz naftalina bez ikakve osnove. Neka ostavi srpske "Rumune" na miru, oni se osjecaju kao Srbi i nemaju nikakvih zalbi ni zivotnih poteskoca u drzavi Srbiji, oni to vrlo dobro znaju i to im je izgleda trn u oku.
Ponedeljak 12.08.2013. 20:59
Trajane...zasto ne sidjes sa vlasti? smorio je i Bogu i narodu...mali eu controlor....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online