Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.02.2016.
06:13
M. Obradović - Vesti A

Evropska priča iza leđa Srpske

U jeku žestokih političkih sukoba između različitih nivoa vlasti, BiH je juče predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Uradio je to na svečanosti u zgradi Saveta EU u Briselu predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Srna
Ceremonija u Briselu: Dragan Čović sa zvaničnicima EU

On je aplikaciju predao holandskom ministru spoljnih poslova Bertu Koendersu jer ova zemlja predsedava Evropskom unijom.

- Mnogi nisu verovali, tražili su elemente zavere, ali ja sam siguran. Povratka više nema i BiH mora stići istočne susede na evropskom putu - rekao je Čović na konferenciji za medije nakon što je predao aplikaciju.

Gledišta na ovaj događaj u BiH su različita i kreću se u rasponu od toga da je u pitanu istorijski dan za zemlju do priče da je aplikacija obična šarena laža. Stručnjaci, pak, tvrde da aplikacija sama po sebi ne znači ništa, i da je u pitanju običan papir sa nekoliko rečenica. Put do kandidatskog statusa, dodaju, biće dug, a prognozama kada bi BiH mogla da postane punopravni član, niko ne želi da se izjašnjava. Prema nekim ranijim procenama, za to će trebati između sedam i deset godina.

Evropska priča, međutim, povod je za nove žestoke sukobe unutar zemlje, najviše između dva zavađena srpska politička bloka. Savez za promene koji je u vlasti na zajedničkom nivou insistira na evropskoj priči, i uverava da u tome nema ništa loše po interese RS. Istovremeno, vlast iz Banjaluke žestoko ih optužuje da su pojedinim potezima naštetili interesima RS.

- Osim ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca, koji je došao u posetu BiH i rekao da će Austrija podržati taj korak, nikoga drugog iz Evropske komisije, odnosno članica EU nismo čuli da će podržati i da će uzeti u razmatranje tu aplikaciju - kaže Milica Marković iz SNSD-a.

Jedna od važnijih stavki na evropskom putu je usvajanje takozvanog mehanizma koordinacije. Reč je o priči koja je prilično nejasna široj javnosti, a tiče se odnosa različitih nivoa vlasti tokom pregovora sa EU, odnosno određuje za šta je koji nivo zadužen u razgovorima sa Briselom.

Ispostavilo se da je taj mehanizam u Sarajevu usvojen bez znanja javnosti, što je bio povod za nove optužbe iz Banjaluke na račun srpskih ministara, a predsednik Srpske Milorad Dodik ocenio je čak da je reč o "veleizdaji".

Neželjena aplikacija

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić rekao je juče da mehanizam koordinacije, zajedno sa "neželjenom aplikacijom za članstvo BiH u EU", može lako doživeti sudbinu svih drugih velikih briselskih projekata, kao što su bili reforma policije, ustavne promene i "Sejdić-Finci".
- Mehanizam koordinacije nije usvojen na tajnoj sednici bez isto takvog tajnog mentorstva stranaca u Sarajevu. Jasno je da je to urađeno kako bi se dobio još jedan generator sukoba sa Republikom Srpskom - rekao je Vasić.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 06:35
"Сваки супротни корак води ка укидању републике српске!" ... vodi u EU !
Sreda 17.02.2016. 14:11
Pi,čka od čoveka,sapliće sopstvene noge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online