Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Utorak 13.08.2013.
15:55
Beta A

"Basesku nije u pravu, poštujemo nacionalne manjine"

Srpski zvaničnici su, pošto je rumunski predsednik Trajan Basesku kritikovao odnos Beograda prema Rumunima u Timočkoj krajini, ocenili da su prava Rumuna u Srbiji poboljšana.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić
 

Basesku je rekao da Srbija "treba da napravi još mnogo koraka da bi postala demokratska država" zbog toga što na "političkom planu" ne shvata da je od "ogromnog značaja" da prizna nacionalne manjine. On je kazao da bi odnosi Rumunije i Srbije bili mnogo sadržajniji ako bi "pitanja Rumuna iz Timočke krajine bila tretirana otvorenije".

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je za agenciju Beta da Srbija nikad, ni načelno ni u praksi, nije sprovodila politiku asimilacije manjina.

"Po ocenama Saveta Evrope i Evropske unije, Srbija je na samom vrhu po poštovanju, zaštiti i institucionalnoj pomoci nacionalnim manjinama. Prema tome, mislim da svako moze na nas samo da se ugleda", rekao je Mrkić.

On nije želeo da komentariše izjavu rumunskog predsednika, ali je kazao da ne veruje da je Basesku imao nameru da nešto ružno o Srbiji kaže jer je "lider nama izuzetno prijateljskog naroda".

"Nismo dobili pun tekst istupanja predsednika Baseskua, tako da bi bilo neprimireno da komentarišem njegov sadrzaj", kazao je Mrkić. Državna sekretarka u Ministarstvu pravde i kopredsedavajuća Mešovitom međuvladinom komisijom Srbije i Rumunije Gordana Stamenić rekla je za agenciju Beta da je Srbija postigla napredak u tri ključne oblasti: informisanju rumunske nacionale manjine u istočnoj Srbiji, uvođenju rumunskog jezika u škole na toj teritoriji i ohrabrenju nastavka dijaloga SPC i rumunske pravoslavne crkve.

"Od decembra 2012. godine na teritoriji Bora jednom nedeljno emituje se emisija koja traje 55 minuta, a svakodnevno se emituju vesti na rumunskom jeziku. Počela je i nastava na rumunskom, sa elementima kuture", kazala je ona.

Gordana Stamenić je dodala da je ostalo nerešeno pitanje crkve, ali da će država nastaviti da ohrabruje dijalog SPC i rumunske pravoslavne crkve kad je u pitanju obavljanje verskih službi i građenje verskih objekata.

"Ono što je bilo do države to je urađeno, ostalo je pitanje crkve, ali to nije stvar države jer postoji kanonsko pravo. Mi smo pokušali i nastavićemo da razgovaramo sa crkvenim zvaničnicima", rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.08.2013. 16:07
Baseskov komentar nije namenjen srpskoj vladi nego rumunskopj manjini. Basesku je i on svesan da se nastavlja cepanje Srbije i srpstva u državama bivše Jugoslavije. Srbi su marginalizovani u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Kosovo je silno i nepravedno odcepljeno , u Bosni smo izbotili svoj entitet ali nemamo još pravo na odcepljenje dok su to albanci sa Kosova odmah dobili, a sad je red na Vojvodinu gde strane službe (Nemačka, Mađarska) stimulišu na raznim načinima veću autonomiju (jezici, samostalna policija, vlada...) sa ciljem da dođu do raskomadanje Vojvodine na etničnoj bazi. Basesku želi onda i on da podeli vojvodinski kolač.
Utorak 13.08.2013. 16:17
Nisam stručnjak u ovome, ali puno puta sam čitao, da upravo Rumunija taj, koji ne poštuje nacionalne manjine, kako bih tebalo, pa zato nema ni pravo da kritikuje Srbiju. Prvo, treba metliti u svom dvoru. Dovoljno spominjati samo slučaj sa Čango-Mađarima (kao na pr. Rumun-Vlah), oni sve pokošavaju, pa i u međnarodnim forumima, da imaju bogoslužje na mađarskom, ali za to nema posluha.
Utorak 13.08.2013. 17:38
jedna od nacionalnih manjina su sinti i roma ko te postuje srbi rumuni madjari bugari hrvati tim bi bilo sve jedno da li ih postuju ili ne ali samo da ih puste - na miru samo o danasnjem stavu SRBA je za utvrditi da su najglasniji nacisti tj. sinoniman izraz FASISTI sta se tu moze da ocekuje jeli su srpski fasisti bolji samo zato sto su srbi? dobro su rekli rusi nedavno na prvom ruskom programu da srbi moraju da ciste svoju kucu ovako im ne moze NIKO pomoci INTELEKTUALCI I UMETNICI I RODOLJUBCI SRBIJE USTAJ TE DA KRENEMO ZIVOTA VREDNIM PUTEM
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online