Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.08.2012.
04:56
Vesti A

Milioni od licenci za rudnike

Čak trojica ministara bivše laburističke vlade NSW pod istragom su zbog korupcije. Ovo je saopštila Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije (ICAC) koja je obavestila javnost da počinje da poziva svedoke koji će dati iskaze tokom javne istrage o podmićivanju, o kojem se govori niz godina.

Bivši ministar za rudno bogatstvo, Edi Obejd
 

U saopštenju za medije, ICAC navodi da će voditi tri odvojene istrage u vezi s optužbama za korupciju, a koje se odnose na bivšeg ministra za primarnu proizvodnju i rudna bogatstva Jana Mekdonalda, bivšeg ministra za rudna bogatstva Edija Obejda i bivšeg ministra za puteve i trgovinu Erika Rozendala.


Istraga treba da istraži okolnosti u vezi sa Mekdonaldovom odlukom iz 2008. da se u Bilong Vejliju kod Maksija otvori rudnik uglja. Javni pretres trebalo bi da ispita "da li je na odluku uticao Eduard Obejd".

U septembru 2008, Mekdonald je pozvao kompanije da se prijave za 11 dozvola za eksploataciju. "Sidnej morning herald" ranije je objavio da je tada više dozvola odobreno "kompaniji od jednog dolara", koju je vodio 36-godišnji Endrju Kedbej,

Bivši ministar za puteve i trgovinu, Erik Rozendal

broker iz Benkstauna, koji nije imao iskustva u rudarstvu. On je uzeo jednu licencu i ne dugo potom je prodao za 2,4 miliona dolara.

Kedbej je partner porodice Obejd i bio je direktor tri rudarske kompanije u kojima je većinsko vlasništvo Obejdovih prikrivano imenima njihovih opunomoćenika.


Familija Obejd platila je 3,65 miliona dolara za Čeridejl park u Bilong Vejliju, devet meseci pre nego što je tender otvoren. Sin Edija Obejda, Mozes, podsticao je partnere da kupuju drugu imovinu u području, govoreći im: "Ne mogu nas pratiti i da sve kupimo".


Istraga će proći niz drugih transakcija za dobijanje licenci u nastojanju da se utvrdi da li su i koje ličnosti bile sve vreme u igri. Da li su, "namenskim" kupcima pružane poverljive informacije i u kolikoj meri su jednom relativno jeftina imanja "preko noći" višestruko dobijala na vrednosti. Tako, na primer, Komisija istražuje okolnosti pod kojima je rudnik "Monaro coal" dobio licencu za eksploataciju nalazišta Jarava. "Monaro coal" promenio je ime u "Loyal coal", a njegov jedini direktor bio je Endrju Kedbej.


U centru istrage je i "Cascade Coal", firma koja je za nepoznatu sumu, veruje se više od deset miliona, dobila prava iskopavanja na vlasništvu Obejdovih. Ova firma pre se bavila organizovanjem različitih manifestacija, da bi se na eksploataciju rude preusmerila iste nedelje kada je upućen poziv za prijem zahteva za rudne licence. Druga istraga, operacija "Akacija" ispitaće rad kompanije koja je u vezi sa šefom sindikata Džonom Mejtlendom.

Treća istraga, pod nazivom "Indus", ispitaće pod kojim okolnostima je Mozes Obejd, sin Eduarda Obejda, snabdeo Erika Rozendala automobilom "honda". U to vreme, Rozendal je bio ministar za trgovinu i puteve.

Bivši ministar za primarnu proizvodnju i rudna bogatstva, Jan Mekdonald
 


Opet prema "Heraldu" iz prošle godine, sredinom juna 2007, Rozendal je došao u salon automobila u Sidneju i zatražio ključeve svojih kola, nove "honde CRV". Trgovac, koji je ranije automobilima snabdevao Edija Obejda i članove njegove porodice, kazao je da mu je Mozes Obejd rekao da njegova familija "organizuje kola" za Rozendala.
Ranije, Rozendal je potvrdio da je Mozes Obejd organizovao za njega kupovinu, ali da je on platio vozilo.


Edi Obejd je rekao da ništa o ovome ne zna.
- Ne znam ništa o tome i Erik za mene nije činio usluge u politici. Kakvu uslugu Erik može meni da učini? Pisali ste nešto što nije tačno. Znate šta, da vam kažem, stići ću vas, uhvatiti za vrat - rekao je Obejd prošle godine.


Dramatične optužbe o korupciji, ICAC će početi da ispituje 1. novembra, a veruje se da će istraga trajati do aprila naredne godine.

Nove muke Mekdonalda

Osramoćeni bivši ministar poljoprivrede Jan Mekdonald opet je pod istragom, jer je ministarstvo koje je vodio dodeljivalo licence. Kod njega će se, drugi put, ispitati da li je za račun prijatelja zloupotrebio položaj na vlasti.

Puno je neobičnih događaja i bogatih ličnosti u vezi sa pomenutim dešavanjima. Bila je tu spektakularna eksplozija jedne jahte, zatim, ima imena sa spiska najbogatijih Australijanaca, pominje se i tajno vlasništvo deonica, a u centru skandala je kontroverzno poslovanje sa rudnicima gde su vrednosti desetine i stotine miliona dolara.
 

Komisija će utvrditi da li i kako su licence za eksploataciju davanje prijateljima i saradnicima familije Edija Obejda, jakog čoveka iz senke među laburistima koji se od politike oprostio prošle godine.


Ko su vlasnici firme "Cascade coal"


Poseban interes istrage predstavljaju identiteti investitora u "Cascade coal" privatnu kompaniju koja je pokušala da proda svoje dve licence dobijene za milion dolara firmi "White Energy", ali za 500 miliona dolara.
Deoničari u "Cascade coal", ali istovremeno i direktori u "White Energy" su Travers Dankan, Brajan Flaneri, Džon Mekguigen, Džon Atkinson i Džon Kinghorn. Dankan i Flaneri su i na listi stotinu najbogatijih.
Prodaja licenci bi pomenutoj petorici omogućila zaradu od po 60 miliona, ali je posao obustavljen. Oni su, međutim, vlasnici 60 odsto deonica, dakle, ostaje misterija kome bi otišlo 40 odsto para, pošto su vlasnici sakriveni pod imenima opunomoćenika.

Mediji o saradnicima porodice Obejd: Sidnejski plejboj na listi sumnjivih


Pored ključnih igrača u aferi, Obejda, Mekdonalda i Rozendala (ovaj poslednji još je u politici), "Sidnej morning herald" navodi da postoji čitava lista ličnosti umešanih u ove poslove. Među njima je plejboj iz Sidneja Džastin Kenedi Luis (41) blizak prijatelj sa Mozesom Obejdom. Luis je bio jedan od onih koji su, zajedno s familijom Obejd, kupili zemlju Bilong Vejli kod Maksija. Kao i familija Obejd, i Luis je kasnije stekao višemilionsku zaradu od rudnika "Cascade coal" za korišćenje svog imanja.


Prijatelji Mozesa Obejda tvrde da je pobesneo kada je Luis spiskao 500.000 dolara na "lamborgini galardo".


- Mo je rekao da je to glupo jer skreće pažnju na sebe - rekao je jedan saradnik.
Dokumenti predati na nedavnom sudskom pretresu u koji su i Obejdovi uključeni, pokazuju da je u oktobru 2010. kompanija Obejdovih isplatila Luisu 100.000 dolara. Godinu ranije, Luis je primio 300.000 dolara odštete pošto je požar uništio njegovu sedam metara dugu luksuznu jahtu na suvom doku u sidnejskoj marini.


Drugi saradnik Obejdovih, knjigovođa Džon Kampo, kupio je imanje takođe važno za razvoj eksploatacije.


Saradnici Obejdovih govore da je poduhvat sa ugljenokopima bio loše čuvana tajna i neki od onih koji su navedeni da investiraju u taj posao su poznate ličnosti i sportska imena i nisu zadovoljni načinom kako su stvari vođene.
 

Jedan insajder kazao je novinaru "Heralda" da mu je, usred dana, kada su nesporazumi izbili na površinu, uperen pištolj u glavu.


- Imaš li ikakvu j.... ideju s kim imaš posla - rečeno je uplašenom čoveku, kako navodi sidnejski dnevnik.

POVEZANE VESTI

Petak 10.08.2012. 05:35
Ovde lopuze dodju na red da odgovaraju za pljacku drzave,pa cak i za 5000$ se izgubi sluzba,robija se,dok u Srbiji za milijarde $ pokradenih od drzave nagradjuju,a sitne lopuze hvataju kao bore se protiv kriminala. Koji su ti sto opljackase drzavu,zna cela Srbija,bilo koga da upitate na ulici od slucajnih prolaznika,svi ce izrecitovati njihova imena,samo policija ne zna za njih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online