Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 30.06.2012.
01:17
Večernje novosti A

Rusija: Centar sveta se premešta na istok

Srpskoj javnosti Leonid Ivašov, ruski general i geostrateg, poznat je po svedočenju na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu. Tada je govorio o događajima za vreme rata na Kosovu, o kojima je, inače, bio zadužen da izveštava ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Tokom unakrsnog ispitivanja tvrdio je da je napad NATO-a na SRJ bio dugo planiran i neizbežan, kao i da bilo kakva politika Beograda nije mogla da spreči bombardovanje.

Leonid Ivašov: Zapad mirnim putem nikako ne može da pobedi Istok
 

- Jesam branio interese Jugoslavije, kao nezavisne i suverene zemlje. Pokušao sam da se izborim za to da se poštuje međunarodno pravo i povelja UN. Nisam imao druge interese - govorio je tada.


Danas, u razgovoru za “Večernje novosti”, objašnjava kako se opet našao na srpskom terenu i kakva ga sudbina čeka.


Kakva je budućnost država nekadašnje Jugoslavije? Da li će se usmeravanje pažnje svetske javnosti na druge regione i bavljenje vlastitom krizom dobro ili loše odraziti na ovo područje?

- Želim da se nadam da će ovde biti mir, ali ono što uznemirava jeste činjenica da su danas svi slovenski narodi razjedinjeni. Među njima se i dalje pokušava sejati nemir i napetost. Srbija je izgubila svoje sveto mesto, svoju svetu istoriju, a to je za nju bilo Kosovo i Metohija. Taj prostor ponovo postaje poligon za političke, ali i duhovne borbe. Postoji globalna politika NATO i Zapada koja je usmerena ka tome da balkanski narodi ostanu razjedinjeni. Zapad će se i ubuduće truditi da drži pod kontrolom države koje su nastale raspadom velike Jugoslavije, da bi bile od njega zavisne, da ne postanu konkurencija. Pretpostavljam da će se događaji razvijati u tom smeru i u Srbiji i u Crnoj Gori. Međutim, i sam Zapad je nestabilan. Postoje velike nesuglasice između Amerike i Erope, i u okviru same Evrope, pa perspektiva EU nije nimalo sjajna. Nadam se da će se Rusija oporaviti i podići.
 

Treći svetski rat

Plaši li vas kuda može odvesti stalno razbuktavanje sukoba?

- Kina, Indija i druge istočne zemlje jačaju svoju odbranu i one su izazov Zapadu. Mi se plašimo jedino, budući da Zapad još vlada ogromnom vojnom silom, da može započeti treći svetski rat. Da će pokušati da razdrobi Istok. U Prvom i u Drugom svetskom ratu američki finansijeri uvećavali su svoje bogatstvo po nekoliko puta. Najverovatnije je da i sada postoji kod njih nada da se to može ponoviti. A nisu u pravu, u osnovi svetske krize leži u suštini kriza Zapada, duhovna, pa tek onda ekonomska i finansijska kriza.

Srbija i njeno novo rukovodstvo uzdaju se u jačanje Rusije. Može li nam ono doneti korist?

- Rusija i njen predsednik Vladimir Putin sve glasnije govore o stvaranju velikog evroazijskog saveza. Čim Rusija ponovo stane na noge odnosi u svetu i odnosi među slovenskim narodima će se menjati. Ojačaće veliko duhovno prostranstvo slovenskih naroda i neminovno će jačati i njihov ekonomski razvoj. Rusiji ništa drugo ne preostaje nego da jača samostalnost, da igra svoju političku ulogu i snaži svoj geopolitički status. Naravno, ona će to postići uz podršku naše slovenske braće.


Gde su, po vašem mišljenju ključna žarišta problema, pre svega ekonomskih, sa kojima se svet susreće?

- Pravo i jedino mesto krize je Zapad - Amerika i Evropa. Amerikanci su hteli da kontrolišu sve, da izgrade jednopolarni svet, a kada su videli da u tome ne uspevaju primenom vojne sile i da gube kontrolu nad svetskim procesima, promenili su strategiju i počeli sa destabilizacijom sveta. U tome su im saradnici radikalni islamisti. Kada je Sovjetski Savez ušao u Avganistan oni su osnovali Al Kaidu i talibane, radikalne strukture. Evropa, nažalost, sve više gubi samostalnost, a sve je jače američko starateljstvo. Ono što se sada sprema za Siriju i Iran, to je po svemu sudeći izvršenje naloga finansijske mafije, raznih Rokfelera i Rotšilda, a radi spasavanja američkog dolara i američke ekonomije. Na istoku nema krize. Kina se snažno razvija, Japan se ekonomski dobro drži, Indija je veoma dinamična. Napreduju kultura, nauka, obrazovanje, a sve to na osnovu uspešno razvijene ekonomije. Zapad mirnim putem nikako ne može pobediti Istok. Centar sveta se premešta na istok.

POVEZANE VESTI

Subota 30.06.2012. 01:23
"Rusija i njen predsednik Vladimir Putin sve glasnije govore o stvaranju velikog evroazijskog saveza. Čim Rusija ponovo stane na noge odnosi u svetu i odnosi među slovenskim narodima će se menjati. Ojačaće veliko duhovno prostranstvo slovenskih naroda i neminovno će jačati i njihov ekonomski razvoj." Bravo... tome se i nadamo svi slobodoljubivi Narodi
Subota 30.06.2012. 14:08
Rusija propada! Alkohol ih ubija, imaju izuzetno negativan prirodni priraštaj. Smatra se da će se za 4 decenije populacija Rusije smanjiti sa 142 miliona na 110 miliona. Vojska im je nemodernizovana i njihova ekonomija mnogo zavisi od njihovih prirodnih resursa. Kada cene nafte i gasa padnu, ruska ekonomija će znatno oslabiti. Kina je već druga priča.
Subota 30.06.2012. 10:54
Ovaj stari ruski prdonja zivi jos uvijek u hladnoratovskim vremenima.Za mnoge istocne zemlje ( Rusija,Srbija i sl.) demokracija je pun promasaj, za takve zemlje je komunisticka diktatura pun pogodak jer onda ima smisla za strah od zapada, za strah od unutrasnjih i vanjskih neprijatelja, od domacih izdajnika, od Vatikan, od masona,od UFO.............................................................................Zivio drug Staljin??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online