Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.06.2012.
15:09
Beta A

Republika: UNMIK i Euleks kriju dosijee o proneverama

UNMIK i Euleks "gurnuli su u pesak" 11 istražnih dosijea o proneverama dela novčane pomoći od ukupno tri milijarde evra koju je Kosovu i Metohiji uputila Evropska unija i zbog toga je iz Evropskog parlamenta zatražen izveštaj Evropske komisije u Briselu, piše danas italijanska Republika pozivajući se na istragu EP.

Milijarde evra potrošeno na Kosmetu, a ništa nije urađeno

Republika navodi da je imala uvid u tih 11 dosijea koji su povezani s optužbama UNMIK-ovih i Euleksovih istražnih organa za pronevere u kosovskoj električnoj kompaniji i aerodromu Priština.

"Reč je o 11 dosijea vezanih za tri milijarde evra upućenih za obnovu bivše srpske pokrajine, ali za četiri godine Euleks, telo zaduženo za upravljanje pravosuđem, nije o tome dalo nikakve rezultate", podvlači rimski dnevnik i kaže da "o tome ćute kako UN, tako i Evropska unija".

Republika primećuje da je za nastavak mandata Euleksa ponovo odobreno 111 miliona evra, dok je za četiri godine misija EU na Kosovu potrošila pola milijarde evra "što je rekord s obzirom na postignute rezultate" i "mršave rezultate u otkrivanju pronevera oko novca EU namenjenog posleratnoj obnovi".

"To su sredstva koje je Evropska komisija dala UNMIK-u da njima upravlja", napominje Republika i kaže da je, pored ostalih, "Italijanka Marija Đulijani Čivinini, predsednica veća sudija Euleksa jednim 'bez komentara' odgovorila na naš zahtev da razjasni ovaj problem koji su zaboravili i vlade i međunarodni mediji".

"Tako je u nastojanju da se baci svetlo na te u pesak gurnute dosijee, budući da o tome ćute i UN i Evropska unija, jedino još jedan deo Evropskog parlamenta ostao da radi na tome", dodaje list.

Republika prenosi da je nedavno evropski socijalistički poslanik Pino Arlaki, član Spoljnopolitičkog odbora EP, znan po tome što je jedan od utemeljitelja Istražne uprave za borbu protiv mafije u Italiji 90-ih godina, zatražio od evropskog komesara za prošerenje Štefana Filea objašnjenja za skrivanje dosijea o proneveri novca EU na Kosmetu.

U toj interpelaciji poslanika EP Fileu traži se da najviši zvaničnici Evropske komisije iznesu na videlo dosijee o 11 istraga između 2002. i 2006. koje obavila agencija EU za suzbijanje pronevera evropskih fondova OLAF.

"Reč je o dokumentima s oznakama 'najveća tajna', koji se nalaze u sedištu UN u Njujorku, a koje je Republika dobila u tajnosti, a u kojima se navodi da se dosijei tiču Kosovske električne kompanije i Međunarodnog aerodroma u Prištini", piše list.

"A to su kompanije kojima je", dodaje se u članku rimskog lista, "dato najviše sredstava od tri milijarde evra koje su međunarodni donatori uplatili u blagajne UNMIK-a".

"Dve milijarde evra je od toga dala Evropska unija, uprkos stalnim pozivima na uzbunu zbog opasnosti da sredstva budu proneverena, koje su upućivali Revizorski sud EU i nezavisni revizori", dodaje Republika.

List kaže da je UNMIK upravljao svim tim firmama i napominje da UN i EU "jedan na drugog svaljuju odgovornost za to kako su oni koji su upravljali time trošili međunarodna sredstva za obnovu tih državnih kompanija".

"Ali ima i nešto ozbiljnije - to je da su ugovori koje su te dve međunarodne institucije potpisale, vezale ruke OLAF-u", dodaje Republika.

OLAF, telo EU za borbu protiv pronevera novca evropskih poreskih obveznika, je otud moglo da krene u istragu "samo zajedno s UNMIK-om i morao je biti dat izveštaj isključivo šefu UNMIK-a koji je imao diskreciona prava da to prosledi ili ne bivšem tužilaštvu UNMIK-a, a što je sad Euleks".

Otud OLAF ni sad nije ovlašćen da o rezultatima istraga podnese izveštaj službama Evropske komisije, piše italijanski list i navodi izjavu funkcionera Evropske komisije Ruda van Enka koji potvrđuje da je od UNMIK-a u više navrata traženo da dostavi dosijee o istragama, ali da je sve ostalo bez odgovora.

Republika podseća da je Evropski parlament i 2008. od tadašnjeg komesara Olija Rena tražio da rasvetli ove pronevere, ali je Ren poručio da je u pitanju "pomanjkanje volje u UN da se sarađuje s predstavnicima EU oko uvida i nadzora finansijskih pitanja".

Rimski list navodi i da je šef delegacije Evropskog parlamenta Barta Stasa prošle godine ponovo u tom cilju išao na Kosovo, dok poslanik Arlaki smatra da "postoji potpuna nestručnost i pomanjkanje organizacije u Euleksu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online