Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.05.2012.
01:17
Vesti A

Australija - bolji život nego u Norveškoj i SAD

Australija je, kako je često zovu, srećna zemlja, što potvrđuje i poslednje istraživanje među njenim stanovnicima koji priznaju da su među najsrećnijim nacijama na svetu kad je reč o zaposlenju, primanjima i zdravlju.

Australijanci zadovoljni svojim materijalnim stanjem
 


Kako je zemlju zaobišla teška ekonomska kriza, koja potresa veći deo Evrope, Australija je izbila na prvo mesto, ispred Norveške i SAD, na osnovu Indeksa humanog razvoja, koji se meri na osnovu ekonomskog napretka, zdravlja građana i mogućnosti njihovog obrazovanja. Kriterijume za ovu procenu postavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
 

Povećan izvoz


Potrebe za rudom gvožđa i uglja pomogle su da Australija zabeleži veliki izvoz, a da se broj nezaposlenih u aprilu spusti na 4,9, dok je istovremeno u zoni evra 10,9 odsto, a u SAD oko 8,1 odsto. Čak 72 odsto stanovništva Australije radno sposobnih ima zaposlenje, dok taj broj u većini zemalja OCED-a iznosi oko 66 odsto.

 

Objavljeno istraživanje nije potpuno u saglasnosti s poslednjim lokalnim podacima da mnogi građani Australije ne uživaju u beneficijama buma koji donosi eksploatacija prirodnih resursa, da zbog visoke vrednosti domaće valute sve veći broj turista zaobilazi poznate atrakcije, a da mnoge fabrike otpuštaju radnike jer nisu u mogućnosti da profitabilno posluju. Mnogim firmama je teško da zbog jakog australijskog dolara izvoze konkurentnu robu u inostranstvo.
 

U istraživanju OECD-a procenjivao se kvalitet života među 34 članice ove organizacije, po više kriterijuma, kao što su stanovanje, zapošljavanje, obrazovanje, zdravlje, zaštita čovekove okoline i balans između posla i privatnog života. Australija je na osnovu pomenutih kriterijuma dobila najveći broj bodova, pa se tako ove godine našla ispred Norveške i SAD.
 

Australija se visoko plasirala na osnovu podataka Ujedinjenih nacija, podataka vlada i drugih nezavisnih izvora, a zahvaljujući snažnoj ekonomskoj moći.

Poverenje u političke institucije


Iako manjinsku vladu potresaju skandali, a trenutna vlada uliva najmanje poverenja među biračima, čak 71 odsto građana veruje političkim institucijama, dok je taj procenat u većini zemalja OECD-a u proseku 56 odsto. Pored toga, 85 odsto građana Australije navodi da su dobrog zdravlja, dok se u zemljama OCED-a taj broj kreće oko 70 odsto.


Istraživanje je utvrdilo i da prosečni muškarac u Australiji nedeljno provede do tri sata u kuvanju obroka, čišćenju kuće i brizi za decom, što je najviše od svih zemalja članicama OECD-a, pa su se našli ispred muškaraca u SAD, Nemačkoj i Kanadi.


Za razliku od mnogih razvijenih zemalja, vlada u Australiji pokušava da budžet vrati u suficit do kraja naredne fiskalne godine, a prognoze su da će neto zaduživanje biti ispod 10 odsto bruto privrednog proizvoda, što je znatno bolje nego u drugim ekonomski razvijenim zemljama.
 

Ovih dana australijski dolar beleži pad u poređenju s američkim "bratom", dok je do pre nekoliko nedelju držao rekordno visoku vrednost i u poređenju sa britanskom funtom i evrom, što je mnogima pomoglo da lakše putuju u inostranstvo.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Morava spaja braću
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online