Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.08.2014.
22:45
b92.net, Index A

Ovo su najbogatije zemlje sveta

Prema podacima Svetske banke o BDP po stanovniku, najbogatija država sveta i dalje je Luksemburg, iza kog slede Norveška i Katar, dok SAD zauzimaju deseto mesto.

Luksemburg je i dalje najbogatija zemlja sveta
 

Ovo je deset najbolje stojećih zemalja prema kriterijumu BDP po stanovniku koje je za 2013. godinu objavila Svetska banka:

1. Luksemburg - 111.162 dolara po stanovniku

Iako je površinom i sa nešto više od pola miliona stanovnika Luksemburg tek mala evropska država, prema razvijenosti i snazi ekonomije je pravi div. Iako su u zemlji razvijene sve privredne grane, uključujući i industriju teških metala, svoj ekonomski uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje izraženo razvijenom finansijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška - 100.819 dolara po stanovniku

Privredna imperija Skandinavije, Norveška, primer je mešane ekonomije, a moćna ekonomija sagrađena je na eksploataciji i izvozu nafte i gasa. Druge važne grane industrije uključuju ribarstvo, prevoz, preradu hrane, brodogradnju, metalurgiju, hemijsku industriju, rudarstvo i drvnu i papirnu industriju.

Hrvati najbolji u komšiluku, Srbija 79.

Od zemalja regiona, Hrvatska je zauzela 46. mesto, sa BDP po stanovniku od 13.530 dolara. Za Sloveniju i Mađarsku podataka nema, Italija je zauzela 26. mesto (34.619 dolara), dok Crna Gora (71. mesto - 7.126 dolara), Srbija je na 79. mestu sa 5.935 dolara po stanovniku i Bosna i Hercegovina na 91. sa 4.656 dolara.

3. Katar - 93.352 dolara po stanovniku

Temelj katarskog bogatstva leži u golemim zalihama nafte i zemnog gasa. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od sila, ova arapska zemlja pokušava da smanji svoju zavisnost o zalihama nafte i usmerila se i na razvoj visoke tehnologije. Poslednjih godina se ulaže i u razvoj turizma.

4. Makao - 91.376 dolara po stanovniku

Makao je kineski kockarski raj koji broji tek nešto više od pola miliona stanovnika, jedino je mesto u Kini gde je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svetski poznatu kockarsku meku Las Vegas, i to za čak sedam puta. Osim kockarskog turizma, Makao ima i razvijenu tekstilnu i elektronsku industriju, kao i bankarstvo. Naime, Makao je jedan od svetski poznatih ofšor finansijskih centara i poreski raj.

5. Švajcarska - 80.528 dolara po stanovniku

Švajcarska je u svetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, meka elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektronsku i farmaceutsku industriju.

Oaza slobodnog bankarstva mekal elitnog turizma i kraljevstvo čokolade: Švajcarska

6. Australija - 67.468 dolara po stanovniku

"Raj na drugoj strani sveta", Australija, svoj ekonomski uspon zasniva na rudnim bogatstvima i razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su temelj izvoza. Njenu privredu odlikuju visok rast, nizak nivo inflacije i ekonomija zasnovana na niskim kamatnim stopama.

7. Danska - 58.930 dolara po stanovniku

Moderna tržišna ekonomija Danske uveliko zavisi od spoljne trgovine i izvoza. Najmanja nordijska zemlja poznata je po visokom životnom standardu. Ima snažno ribarstvo i trgovačku flotu. Glavna područja delatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, hemikalije, mašine, metalni proizvodi, elektronska oprema, transportna sredstva i pivo, kao i papir i proizvodi od drveta. Turizam je takođe važna delatnost.

8. Švedska - 58.164 dolara po stanovniku

Švedska privreda se bazira na spoljnoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektronske i komunikacijska oprema, drvna i metalurška industrija. Ekonomska baza su privatne firme i kompanije, dok je udeo firmi u javnom, odnosno državnom vlasništvu zanemarljiv.

9. Singapur - 55.182 dolara po stanovniku

Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država sveta. Bogatstvo ovog "Azijskog tigra" zasniva se na trgovini, industriji elektronike i finansijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD - 53.143 dolara po stanovniku

Jedna od najuticajnijih i najmoćnijih zemalja sveta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva i ogromnim prirodnim resursima uspeva da bude u samom svetskom vrhu u gotovo svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja sveta kad je reč o naučnim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, avijacija, biotehnika, medicina...). Silicijumska dolina je područje s najvećom koncentracijom visokotehnoloških firmi u svetu. Važna grana američke privrede je i finansijski sektor.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.08.2014. 01:20
ZNAČI JA POZAJMIM MILION I MILIONER SAM I MNOGO BOGATIJI OD ONOG KOJI UOPŠTE NIIJE DUŽAN A IMA UŠTEĐEVINU NPR. 15 000 €. LIJEPO SE ZADUŽIMO, KUPIMO ATOMSKU BOMBU KOD BRAĆE SJEVERO KOREANACA I NIKO NAM NE SMIJE TRAŽITI DA VRATIMO DUG.. A KAMOLI DA POMENU KAMATU.. Ali ovo je manje bitno od toga da je da je temujin peder...i da se rodio iz incesta.
Nedelja 10.08.2014. 12:51
Hahaha Kako SAD moze da bude na 10-om mestu po "bogatstvu", uporedi odnos... Vas kriterijum: SAD - 53.143 dolara po stanovniku po "bogatstvu". Dok je realni dug svakog stanovnika: SAD - 55.392 $ US dug po stanovniku. http://www.usdebtclock.org/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online