Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
12:22
Vestionline, Tanjug A

Zašto se Kim i Tramp sastaju baš u Singapuru?

Diplomatske veze Singapura sa Severnom Korejom i relativna blizina s tom zemljom učinile su tu malu državu u jugoistočnoj Aziji prirodnim izborom za mesto istorijskog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, konstatuju analitičari.

Tanjug/AP
Svetski mediji bruje: Istorijski susret lidera SAD i Severne Koreje

Grad Singapur je "sjajna lokacija" za samit, rekao je Tom Plant, stručnjak za nuklearna pitanja na londonskom Kraljevskom institutu za studije odbrane i bezbednosti.

- Kim će biti na prijateljskoj, a ne na neprijateljskoj teritoriji, a s druge strane neće biti na domaćem terenu - objašnjava britanski stručnjak, prenosi danas AP.

Među ostalim faktorima koji su uticali na to da za dugo očekivani susret bude izabran baš Singapur je i činjenica da je on bliže Kimu nego moguća evropska odredišta.

Od značaja je, takođe, iskustvo singapurskih bezbednosnih snaga, ali i činjenica da je Pjongjang s tom zemljom u diplomatskim odnosima od 1975. godine.

Singapur je, navodi američka agencija, poznato tle za tu povučenu komunističku zemlju, koja ima svoju ambasadu u singapurskoj centralnoj poslovnoj četvrti.

Jednopartijska vladavina otkako je Singapur stekao nezavisnost 1965. godine obezbedila je stabilnost i ojačala državnu bezbednost, koja je među najefikasnijim u svetu, mada je ponekad građanski libertarijanci kritikuju kao represivnu.

Između dve zemlje s muslimanskom većinom - Malezije i Indonezije - i simpatizerima Islamske države, Singapur efikasno kontroliše terorističke pretnje.

S druge strane, Singapur je pogodan teren i za SAD, kao veliki trgovinski partner te zemlje i drugi najveći azijski investitor, ali i dugogodišnji podržavalac američkog vojnog prisustva u azijsko-pacifičkom regionu.

Uz to, Singapur je regionalno sedište velikih američkih kompanija među kojima su Gugl, Fejsbuk i Airbnb.

Američka agencija podseća da su diplomatski odnosi između Singapura i SAD uspostavljeni 1966. godine.

- Severnokorejska strana će verovatno imati veoma veliki broj logističkih i protokolarnih pitanja za Singapur, pa je verovatno bilo obavezno imati severnokorejsku ambasadu u zemlji u kojoj će samit biti održan - kaže Malkolm Kuk, visoki saradnik na Institut ISEAS-Jusof Išak u Singapuru.

Udaljen oko 4.800 kilometara od Severne Koreje, Singapur je prikladna lokacija za let iz Severne Koreje, jer bi let do neke destinacije u zapadnoj Evropi iziskivao jednu ili dve pauze kako bi se avion dopunio gorivom, primećuje AP.

- Singapur nije toliko daleko kao što su to evropske zemlje, što omogućuje privatnom avionu Kim Džong Una da direktno doleti tamo, a nije bi previše blizu da bi Tramp mogao da smatra svojevrskim ustupkom Kimu jer bi, u tom slučaju, Tramp leteo duže nego Kim", objašnjava Nah Liang Ruang, istraživač Instituta za odbrambene i strateške studije.

Istovremeno, bivši ambasador SAD u Singapuru Dejvid Adelman kaže da je taj grad idealan za samit jer je "pošteni posrednik između Istoka i Zapada".

Godine 2015, Singapur je bio mesto samita bez presedana između lidera opterećenih nasleđem međusobnog nepoverenja - kineskog predsednika Si Đinpinga i tadašnjeg tajvanskog predsednika Ma Jing-džeua, podseća američka agencija.

Tramp je, inače, juče na Tviteru objavio da će se sa Kimom u Singapuru sastati 12. juna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online