Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.10.2013.
13:25
Srna A

Ako Amerika bankrotira - kraj svetske ekonomije

Jedna od najuglednijih agencija za poslovno informisanje "Blumberg" predviđa kraj svetske ekonomije u slučaju da SAD proglase bankrotstvo, a ekonomisti upozoravaju da bi kriza u tom slučaju bila mnogo gora od one iz 2008. nakon kraha investicione banke "Leman braders".

Ako Amerika prestane da plaća račune, čeka nas krah ekonomije

Ako SAD prestanu da plaćaju račune, to će dovesti do destabilizacije tržišta fondova od Brazila do Ciriha i zaustaviti od državnog duga zavisni kreditni mehanizam od čak pet triliona dolara!

Sve to će oboriti američku valutu i dovesti međunarodnu ekonomiju do "smaka sveta", smatra "Blumberg". Najviše će stradati one zemlje koje su najviše ulagale u američke hartije od vrednosti – Kina i Japan. Stopiranje vladinih ustanova u SAD već je smanjilo tempo rasta unutrašnjeg bruto proizvoda za 0,2 odsto.

Investitori počinju da sumnjaju u efikasnost državnog aparata SAD. Što se tiče drugih stvari vezanih za plaćanje državnog duga, pate praktično svi, čak i one zemlje koje nemaju veliki obim investicija. Stopa za državne hartije od vrednosti predstavlja svojevrsni orijentir. U slučaju da bude povećan rizik neplaćanja, ova stopa će rasti, a posle nje i stope za sve obligacije koje postoje u svetu. Nakon toga i cena zajmova biće veća - preciziraju ekonomski analitičari.

U američkom kongresu traje borba republikanaca i demokrata za ustupke u pogledu nekih budžetskih stavki, kao i zbog programa medicinskog osiguranja, koji republikanci žele da smanje.

Ipak, mnogi analitičari ne dele pesimizam "Blumberga". Oni smatraju da do bankrotstva neće doći, jer će se republikanci i demokrate u Kongresu, pre ili kasnije, dogovoriti i o mogućem smanjenju troškova i povećanju granice državnog duga.

POVEZANE VESTI

Petak 11.10.2013. 13:29
глупост неописива... то би био само крај ОВАКВЕ псеудо-економије, која је тренутно на снази... свет би се тако само решио канџи виртуелних дугова и НИШТА ВИШЕ... Па зар смо сви сисали весла па да не знамо да је и пре "леман-брадерса" и "голдман и сача" ПОСТОЈАЛО тржиште и економија ?? а то што би тамо поцркала сиротиња - е и то ме баш заболе...
Petak 11.10.2013. 14:53
Па банкротирајте већ једном,каубоји смрдљиви са дивљег,дивљег запада,да се препороди планета Земља!
Petak 11.10.2013. 14:38
Naravno, kad bi USA sad bankrutirala bi cela svetska ekonomija isla preko noci u propast jer je USA jos vodeca u ekonomiji i SVI se orijentalisu po njoj:- To je fakt - svima jasan Kina je njima za petama i ima vise kondicije samo kondicije a ostalo je po starom tudbo kapitalistickom nacinu Obama je marioneta kao i svi drugi dok su reziseri i producenti iza svih kulisa Dobro, iako jadno dobro je da su republikanci dozvolili Obami da dize nove Kredite da to neminovno rusenje ne bude totalno i sa tim manje zrtava na celom svetu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online