Petak 11.10.2013.
13:25
Srna

Ako Amerika bankrotira - kraj svetske ekonomije

Ako Amerika prestane da plaća račune, čeka nas krah ekonomije

Ako SAD prestanu da plaćaju račune, to će dovesti do destabilizacije tržišta fondova od Brazila do Ciriha i zaustaviti od državnog duga zavisni kreditni mehanizam od čak pet triliona dolara!

Sve to će oboriti američku valutu i dovesti međunarodnu ekonomiju do "smaka sveta", smatra "Blumberg". Najviše će stradati one zemlje koje su najviše ulagale u američke hartije od vrednosti – Kina i Japan. Stopiranje vladinih ustanova u SAD već je smanjilo tempo rasta unutrašnjeg bruto proizvoda za 0,2 odsto.

Investitori počinju da sumnjaju u efikasnost državnog aparata SAD. Što se tiče drugih stvari vezanih za plaćanje državnog duga, pate praktično svi, čak i one zemlje koje nemaju veliki obim investicija. Stopa za državne hartije od vrednosti predstavlja svojevrsni orijentir. U slučaju da bude povećan rizik neplaćanja, ova stopa će rasti, a posle nje i stope za sve obligacije koje postoje u svetu. Nakon toga i cena zajmova biće veća - preciziraju ekonomski analitičari.

U američkom kongresu traje borba republikanaca i demokrata za ustupke u pogledu nekih budžetskih stavki, kao i zbog programa medicinskog osiguranja, koji republikanci žele da smanje.

Ipak, mnogi analitičari ne dele pesimizam "Blumberga". Oni smatraju da do bankrotstva neće doći, jer će se republikanci i demokrate u Kongresu, pre ili kasnije, dogovoriti i o mogućem smanjenju troškova i povećanju granice državnog duga.

2024 © - Vesti online