Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 11.03.2012.
23:30
24sata.info A

Otvaranje masonskih loža: Kraj tajnovitosti?

U svetu ih ima oko šest miliona masona, u SAD-u dva miliona, u Engleskoj i Velsu oko 250 hiljada, a i u Hrvatskoj se nalaze tri lože.

Foto: Ilustracija
 

Tajno društvo slobodnih zidara iliti masona već više od četiri veka jedna je od orijentacijskih tačaka mnogih teorija zavere. Ali deo zloglasnog, tajnovitog vela oko tih, navodno, strogo hijerarhizovanih bratstava mogao bi da padne u 21. veku – barem ako je verovati Ujedinjenoj velikoj loži Engleske, koja je ovih dana objavila "prvo nezavisno izveštavanje" o svom radu.

Tajno društvo koje istovremeno pokušava da ostavi dojam savremenosti i transparentnosti teško će uveriti brojne skeptike u svoje namere i plemenitost. Pa ipak, prema pisanju BBC-ja, ostrvski masoni pokušavaju da pokrenu "otvorenu raspravu" pred 300. godišnjicu svog postojanja. Veliki sekretar Ujedinjene velike Lože, Najdžel Braun, tvrdi da želi da osloboditi svoje udruženje od mitova iz prošlosti. Osim optužbi za korupciju, njihova uloga delovanjem teoretičara zavere razmahuje se do neverovatnih uveravanja da su masoni dizajnirali egipatske piramide, optužbi za dirigovanje Francuske revolucije, uništavanje palestinskog naroda...

Među tezama koje bi Braun hteo da opovrgne jeste uverenje da se masoni umrežuju na profesionalnoj osnovi: tvrdi da je to po masonskim pravilima zabranjeno. Ali s druge strane, ista ta pravila nalažu pomaganje braće zidara i čuvanje tajni, što se doima kao plodna osnova za razvoj mafijaških odnosa. Pogotovo zbog tradicije da se u masone regrutuju ugledni ljudi, pa su tako članovi slobodno-zidarskih bratstava bili, recimo, mnogi američki državnici (Vašngton, Frenklin), kao i njihovi evropski pandani, razni bogataši i aristokrate, prenosi Tportal.

Zbog toga se raširio utisak da masonski krugovi iz skrovitosti svog tajnog društva upravljaju – ili bi mogli upravljati - svetom mimo javnih institucija i hijerarhija.

Braun legendom naziva i priču o električnom šoku koji pri rukovanju navodno koriste neki službenici tog, uglavnom, muškog bratstva poznatog po tajnovitom inicijacijskom obredu. Ali istovremeno, on smatra da je malo mistike i tajanstvenosti poželjno jer će tako članstvo u bratstvu biti primamljivije… Isto tako, Braun bi voleo da se s masona skine imidž uvrnutosti i mračnjaštva, kao i da se promoviše prijateljstvo i zabava. Ali pitanje je kako će na sve te promene reagovati konzervativniji krugovi. Masoni bi, smatraju neki, otvaranjem prema javnosti postali još sličniji elitističkim klubovima poput Rotarijanaca.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 23:38
Pa sta da se vise krije..svi znaju za Novi Svetski Poredak (ceo svet pod jednu kapu - jedna vlada - globalno)
Ponedeljak 12.03.2012. 11:36
Придаје им се много већи значај него што то заправо заслужују. Сами себи додељују заслуге за поједине историјске догађаје, за које јавност нема довољно информација и због мистичности приписује овој организацији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online