Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 18.09.2014.
07:41
D. Lukić - Vesti A

Vatra iz svih kalibara

Ovaj četvrtak biće upamćen po istorijskom referendumu u Škotskoj, na kojoj su 4,9 miliona Škotlanđana pozvani da se izjasne: hoće li da ostanu u Ujedinjenom kraljevstvu sa Engleskom, Velsom i Severnom Irskom, ili da se osamostale. Svi veliki argumenti za i protiv su izrečeni na obe strane, a o ishodu plebiscita odlučivaće svega nekoliko hiljada glasova, jer su dva tabora izjednačena.

Škotska odlučuje o sudbini Velike Britanije

Najnovija istraživanje javnog raspoloženja Škotlanđana pokazala su uoči samog plebiscita - gotovo mrtvu trku. Od onih koji su se već odlučili da će izaći na birališta, njih 47% bi glasali za ostanak u zajedničkoj državi, a samo jedan posto manje (46%) je za napuštanje Unije stare preko 300 godina.


Samo 7,5% neopredeljenih birača odlučivalo je juče da li ćemo već danas na britanskom Ostrvu imati - zvaničan odlazak Velike Britanije u istoriju.

Pobornici očuvanja Ujedinjenog kraljevstva, vođe tri glavne partije u Vestminsteru - Kameron (konzervativci), Miliband (laburisti) i Kleg (liberali), pred referendum su zajednički obećavali Škotima "kule i gradove": široku autonomiju na rubu samostalnosti ukoliko kažu "ne" secesionistima.


Njihov blok "Bolje je zajedno" već sedmicama zastrašuje Škotlanđane da bi izlazak iz Unije značio i kraj monetarne unije sa funtom kao zajedničkom monetom, ali i gubljenje sistema zajedničkog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, a pritom bi Škotima sledovali i izlazak iz Evropske unije i gubitak "atomskog štita".

Pregovori odmah

Trojica lidera su obećali široku autonomiju Škotima u zajedničkoj svečanoj izjavi, objavljenoj na naslovnoj strani glavnog škotskog dnevnika "Dejli rikord" pod nazivom "Zakletva". Tu se navodi da će u slučaju odbacivanja nezavisnosti, pregovori o prebacivanju novih ovlašćenja na Edinburg početi već dan nakon refernduma. Škotski premijer i zagovornik nezavisnosti Aleks Salmond smatra da je reč o "praznoj ponudi u poslednjem trenutku".

 


Naime, London je zapretio da škotsko "ne" Uniji, vodi direktno do izmeštanja celog sistema atomskog odvraćanja koji se trenutno nalazi na nuklearnim podmornicama u škotskoj pomorskoj luci Klajd.


Uporedo sa žestokom zvaničnom kampanjom za i protiv nezavisnosti, na društvenim mrežama vodio se paralelno pravi rat između dva tabora.

Svi su u Edinburgu

Uzbuđenje ne jenjava u Edinburgu gde su došli predstavnici svetskih medija kako bi izvestili o eventualnom rođenju nove države i bolnom slabljenju jedne države, bivše svetske imperije.

Na Fejsbuku je bilo objavljeno da je do pred sam plebiscit bilo deset miliona interakcija oko škotske nezavisnosti. Na kampanju "da" otpada dva miliona i pedeset hiljada interakcija, naspram milion i devetsto šezdeset hiljada koji se odnose na blok "Bolje je zajedno".


Kampanja "da" privukla je na Fejsbuku 258 hiljada "lajkova", a kampanja "Bolje je zajedno" - 182 hiljade.


Najnovije ankete objavene u poslednjih 48 časova uoči izlaska glasača na birališta pokazivale su mrtvu trku, sa neznatnom prednošću unionista koja je, pak, na rubu statističke greške.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 08:38
Подршка Шкотима
Četvrtak 18.09.2014. 08:39
Mi narod smo kao stado ovaca sa dva vlasnika.Onda se podijele kako bi svako svoje ovce muzo.Nista drugo i u danasnjoj politiki nije.Podjela nikome nista nije bolje donijela a nece ni skotima.Ovce barem nahrane a narod muzu gladne.
Četvrtak 18.09.2014. 09:12
Zabole nas stojko za njih.to su ista g...a.mi imamo nase probleme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online