Četvrtak 18.09.2014.
07:41
D. Lukić - Vesti

Vatra iz svih kalibara

Škotska odlučuje o sudbini Velike Britanije

Najnovija istraživanje javnog raspoloženja Škotlanđana pokazala su uoči samog plebiscita - gotovo mrtvu trku. Od onih koji su se već odlučili da će izaći na birališta, njih 47% bi glasali za ostanak u zajedničkoj državi, a samo jedan posto manje (46%) je za napuštanje Unije stare preko 300 godina.


Samo 7,5% neopredeljenih birača odlučivalo je juče da li ćemo već danas na britanskom Ostrvu imati - zvaničan odlazak Velike Britanije u istoriju.

Pobornici očuvanja Ujedinjenog kraljevstva, vođe tri glavne partije u Vestminsteru - Kameron (konzervativci), Miliband (laburisti) i Kleg (liberali), pred referendum su zajednički obećavali Škotima "kule i gradove": široku autonomiju na rubu samostalnosti ukoliko kažu "ne" secesionistima.


Njihov blok "Bolje je zajedno" već sedmicama zastrašuje Škotlanđane da bi izlazak iz Unije značio i kraj monetarne unije sa funtom kao zajedničkom monetom, ali i gubljenje sistema zajedničkog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, a pritom bi Škotima sledovali i izlazak iz Evropske unije i gubitak "atomskog štita".

Pregovori odmah

Trojica lidera su obećali široku autonomiju Škotima u zajedničkoj svečanoj izjavi, objavljenoj na naslovnoj strani glavnog škotskog dnevnika "Dejli rikord" pod nazivom "Zakletva". Tu se navodi da će u slučaju odbacivanja nezavisnosti, pregovori o prebacivanju novih ovlašćenja na Edinburg početi već dan nakon refernduma. Škotski premijer i zagovornik nezavisnosti Aleks Salmond smatra da je reč o "praznoj ponudi u poslednjem trenutku".

 


Naime, London je zapretio da škotsko "ne" Uniji, vodi direktno do izmeštanja celog sistema atomskog odvraćanja koji se trenutno nalazi na nuklearnim podmornicama u škotskoj pomorskoj luci Klajd.


Uporedo sa žestokom zvaničnom kampanjom za i protiv nezavisnosti, na društvenim mrežama vodio se paralelno pravi rat između dva tabora.

Svi su u Edinburgu

Uzbuđenje ne jenjava u Edinburgu gde su došli predstavnici svetskih medija kako bi izvestili o eventualnom rođenju nove države i bolnom slabljenju jedne države, bivše svetske imperije.

Na Fejsbuku je bilo objavljeno da je do pred sam plebiscit bilo deset miliona interakcija oko škotske nezavisnosti. Na kampanju "da" otpada dva miliona i pedeset hiljada interakcija, naspram milion i devetsto šezdeset hiljada koji se odnose na blok "Bolje je zajedno".


Kampanja "da" privukla je na Fejsbuku 258 hiljada "lajkova", a kampanja "Bolje je zajedno" - 182 hiljade.


Najnovije ankete objavene u poslednjih 48 časova uoči izlaska glasača na birališta pokazivale su mrtvu trku, sa neznatnom prednošću unionista koja je, pak, na rubu statističke greške.

2024 © - Vesti online