Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.03.2012.
01:48
Vesti A

Australija: Vreće s peskom zaustavile stihiju

Evakuisano stanovništvo Voga Voge i obližnjeg Gundgaja dobilo je u sredu dozvolu da se vrati kućama pošto je ovo područje izbeglo najgore posledice poplava. Reka Marambidži nije dostigla rekordnih 10,9 metara, već "svega" 10,56, pa su vreće sa peskom (poslednja zaštita centra grada) izdržale navalu vode. Reka će i dalje rasti i očekuje se da će sutra dostići 10,65 metara.

Za sada pesak drži: Meštani Voga Voge prave nasipe
 

U međuvremenu, sinoptičari su upozorili da nevolja za mnoge stanovnike nije prošla i da se poplave nastavljaju. Tako je istog dana popodne javljeno da masivna količina od neverovatnih 300 kvadratnih kilometara vode "putuje" zapadno od Riverine, pokrivajući naselja. Voda se kreće prema reci Marambidži, a gradići Jenda i Jarogali su preplavljeni.


Centar regiona Grifit bezbedan je od poplave iako se to ne može reći za okolna naselja. Takođe, mesto Forbs presečeno je na tri dela, pošto je lokalni "potok" dostigao vodostaj od 10,5 metara i još raste. Voda iz reke Laklan putuje prema Kondobolinu što može da ugrozi izolovana seoska imanja.
 

Pola milijarde za opravku puteva

 

Premijer Novog Južnog Velsa Bari O'Farel kazao je da će proći nedelje ili meseci pre nego što se budu poznati troškovi nove krize, ali da će biti potrebno najmanje pola milijarde dolara samo za opravku oštećenih puteva.

Policija i službe za hitnu pomoć upozorile su lokalnu zajednicu Grifita i okolnih područja da se pripreme za veću poplavu koja se očekuje do četvrtka. Meštani i vlasnici poslovnih prostora u centru Grifita, kao i svih izolovanih farmi i drugih imanja dobili su nalog kako da postupaju u slučaju da ih voda odseče od sveta.


Policija je tražila od stanovnika da potraže članove porodice ili prijatelje kojima poplava ne preti ili da dođu u lokalni centar za evakuaciju. Od onih koji planiraju da ostanu kod svojih kuća zatraženo je da se dobro pripreme s dovoljno odeće, posteljine, hrane, vode i goriva.

Nadomak rekorda: Nivo reke Marambidži u sredu
 


Policija je uputila sve meštane Grifita i okoline da kontaktiraju prijatelje i familiju i obaveste ih gde idu. Za njih je otvoren i poseban informativni centar gde mogu da ostave podatke o svom kretanju. Upozorenje je i da, ukoliko ostaju na svojim imanjima, može se dogoditi da ostanu bez struje i vode, kao i da kanalizacija može biti blokirana.


Pomoćnik komesara državnog centra za operacije u hitnim slučajevima Mark Mardok kazao je da "stanovništvo treba da bude spremno za bilo koju situaciju i da ima torbe spakovane ukoliko bi trebalo da napuste područje".

Voda presekla puteve
 


- Pozvao bih sve meštane koji planiraju da ostanu kod kuće da se dobro pripreme. Ne treba da paniče, jer gorivo i hrana i dalje stižu do njih. Hoću da upozorim i da će u području Grifita biti stacionirane jake policijske snage koje su u pripravnosti za poplave koje prete i zaštitu imanja od krađe.


Stanovništvo područja Grifita, Hilstona, Jende, Darling Pointa i Narandere treba takođe da ima na umu opasnost i rizik po zdravlje od nabujalih voda, pa treba da paze kakvu vodu piju. Takođe, voda nosi i opasnost koja se ne vidi na prvi pogled, a to su brze struje koje lako mogu da odnesu ljude i vozila. Zato ne treba voziti, jahati, hodati ili plivati na poplavljenim područjima ili nabujalim rekama.
 

Poskupljenje voća i povrća

 

Farmeri najavljuju da će cena voća i povrća rasti zbog poslednjih nepogoda. Predsednica Udruženja farmera NSNj Fiona Simpson rekla je da će brojni zasadi, posebno sezonskog voća i povrća biti oštećeni poplavama. Sezona berbe grožđa već je bila poodmakla i mnogi vinogradari sada grozničavo nastoje da pokupe preostali urod, dok su ostali mogli samo da stoje i gledaju kako im voda uništava vinograde.

POVEZANE VESTI

Petak 09.03.2012. 20:36
А није их посетио...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online