Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.05.2014.
13:56
Jutarnji A

Slavonija poplavljena zbog krađe peska?

Već nekoliko dana se u Hrvatskoj nagađa da nasip u Rajevom Selu nije probijen zbog nezadržive siline vode, već zbog krađe peska i šljunka sa nasipa, koja je trajala duži period. Zagrebački "Jutarnji list" objavio je ekskluzivne satelitske snimke na kojima se vidi kako bageri odvoze materijal sa nasipa, koji je trebalo da Slavoniju štiti od velikih poplava.

Nasip popustio na mestu gde je potkopavan i izvlačen šljunak i pesak
 

Fotografije koje je objavio "Jutarnji" napravljene su 2013. godine i na njima se vide bageri koji kopaju šljunak sa nasipa, čija je gradnja završena 2011. Probijanje ovog nasipa izazvalo je katastrofu na području Gunje, Rajeva Sela, Vrbanje, mesta koja su potpuno potopljena vodom. Nasip je popustio u noći između subote i nedelje u ranim jutarnjim satima, a onda je usledila bujica koja je nosila sve pred sobom.

"Mesto na kom je Sava probila i razvalila nasip nalazi se oko dvesta metara od moje kuće u Rajevom Selu. Ceo život živim uz taj nasip. Nikad ranije on nije probijen i nije slučajno što se to sada dogodilo. Pukao je tačno na mestu na kojem se nekoliko godina kostantno krao pesak. Oni su bukvalno potkopavali nasip, izvlačili pesak kamionima za svoje potrebe i preprodavali ga. Zbog te krađe potopljeno je pola Slavonije, ljudi su ostali bez kuća, izgubljeni su životi, a mi prolazimo kroz pakao", ispričao je ovih dana Goran Bašić, jedan od hiljada iseljenih žrtava poplava u Slavoniji.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, šljunak sa nasipa koristio se za gradnju autoputa Sredanci - most Sava. Gradnju 10 kilometara nasipa, čiji zadatak je bio da zadrži Savu, finansirale su Hrvatske vode od kredita Svetske banke. Nasip je završen 2011. godine, a u Hrvatskim vodama tada su tvrdili da će završetkom njegove gradnje u potpunosti biti završen sistem obrane od poplave Save na bosutskom području.

Međutim, na prvom velikom testu nasip je popustio. Istragom bi trebalo da se utvrdi da li su se pesak i šljunak ilegalno kopali, ili je to možda činjeno uz nečiju dozvolu. I hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je istragu povodom ove afere.

"Informisan sam da je popustio deo nasipa u Rajevu Selu koji je pre četiri godine obnavljan. Radovi su izvedeni na deonici od 12 kilometara, a investicija Hrvatskih voda bila je vredna desetine miliona kuna. Tražio sam od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to", rekao je ovih dana Milanović obilazeći potopljena mesta Slavonski Brod i Gunj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.05.2014. 14:15
To nije normalno!!Svakog Lopova treba na Lomacu jeste stvarno Smradovi pravi......
Četvrtak 22.05.2014. 15:50
Može da bude i sudbina Vojvodine, neki preoravaju stogodišnje bedeme kanala DTD, seku drvorede sa njene obale... Do pre deset godina o tome se nije ni sanjalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online