Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.02.2012.
12:16 >> 13:48h
Vestionline A

Belorusija: EU bespotrebno diže tenzije

Belorusija je optužila Evropsku uniju da se, odlukom da povuče evropske ambasadore iz te zemlje, odlučila za "zaoštravanje tenzija" sa Minskom, ocenilo je belorusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Nervozna reakcija Evropske unije ukazuje na to da je Brisel odabrao put zaoštravanja tenzija", izjavio je portparol Ministarstva Andrej Savinih.

Čemu nervoza?: Aleksandar Lukašenko

"Taj put vodi u ćorsokak. Brisel i druge evropske evropske prestonice ne smeju da zaborave da zastrašivanje ne funkcioniše kada je reč o Belorusiji", dodao je on.

"Nemoguće je normalizovati odnose koristeći jednostrane nasilne mere", upozorio je portparol ministarstva.

Belorusija je odlučila da uskrati gostoprimstvo šefu misije Evropske unije (EU) i ambasadoru Poljske, a da svoje ambasadore opozove iz Brisela i Varšave. Reagujući na tu odluku, Evropska unija je zatim pozvala svoje ambasadore na konsultacije.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da odluka Minska predstavlja "neprijateljski čin".

"Duboko žalim zbog takve odluke. To je disproporcionalan, bespotreban i kontraproduktivan čin", rekao je Šulc.

Vlasti u Minsku su ovu odluku donele u znak protesta zbog novih sankcija EU Belorusiji zbog represije režima Aleksandra Lukašenka prema opoziciji. EU je juče odlučila da zamrzne dobra i ukine davanje viza za 19 sudskih i dva policijska zvaničnika Belorusije, ocenivši da su odgovorni za hapšenje i suđenja pripadnicima opozicije.

Više članica EU opozvalo je svoje ambasadore iz Minska, među kojima su Francuska i Nemačka.

Putin: EU pribegava sili u odnosima sa Belorusijom

Ruski premijer Vladimir Putin izrazio je danas žaljenje zbog sankcija koje je Evropska unija nametnula Belorusiji optužujući Brisel da "pribegava sili" prema toj
bivšoj sovjetskoj republici na čijem je čelu poslednjih 17 godina Aleksandar Lukašenko.

Na pitanje da prokomentariše nove sankcije koje su članice Unije nametnule Belorusiji, Putin je ocenio da Brisel koristi "pritiskom".

"U međunarodnim odnosima treba izbegavati primenu sile. Reč je o političkim odnosima EU i Belorusije i mi izražavamo žaljenje", rekao je ruski premijer.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 12:36
Vesnici "demokratije"funkcionisu izvanredno kada su u pitanju sankcije, represije, pa i oruzana sila prema neistomisljenicima i zemljama koje ne dele njihove "vrednosti". Sigurno je da Lukasenku ima mnogo cega da se prigovori, ali on je po pitanju demokratije neobrazovan. Sta reci za ove "demokratske"zemlje koje permanentno primenjuju takve metode, znajuci da od njih samo stradaju najsiromasniji slojevi stanovnistva, a ne "diktatori"?! Po cemo se to onda oni razlikuju? EU i SAD najvece zlo covecanstva.
Sreda 29.02.2012. 12:23
Svaki diktator sebe gleda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online