Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 27.08.2014.
09:33
Srna A

Mirovna “mapa puta“ za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u sredu da će biti pripremljena mirovna "mapa puta" radi okončanja sukoba između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Sastanak u Minsku: Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Petro Porošenko
 

On se obratio novinarima posle prvog direktnog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

"Biće pripremljena mapa puta da bi se što pre postigao prekid vatre, koji po karakteru apsolutno mora biti bilateralan", rekao je Porošenko posle dvočasovnog sastanka sa Putinom u glavnom gradu Bjelorusije.

Putin je ocenio da je razgovor bio pozitivan, ali da nije na Rusiji da ide u detalje o prekidu vatre između vlasti u Kijevu i regiona na istoku Ukrajine.

"Nismo suštinski razgovarali o tome i Rusija ne može da vodi suštinsku raspravu o uslovima prekida vatre, o sporazumima između Kijeva, Donjecka i Luganska. To nije naša stvar. To zavisi od same Ukrajine", rekao je Putin, prenosi Rojters.

On je dodao da Moskva može samo da doprinese stvaranju situacije poverenja za mogući i preko potrebni pregovarački proces.

Ruski predsednik rekao je da se složio sa Porošenkom da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog o energetici, uključujući problem gasa, prenio je Itar-tas.

Pročitajte još:

Istorijsko rukovanje: Vladimir Putin i Petro Porošenko

* Putin i Porošenko oči u oči

* Putin preti Ukrajini: Koštaće vas sporazum sa EU!

* Putin se rukovao sa Porošenkom

Putin je rekao da će trilateralna radna grupa, koju čine Rusija, Ukrajina i EU, do 12. septembra sastaviti predloge koji bi uvažili primedbe zemalja istočne carinske unije u vezi sa primenom trgovinskog sporazuma Brisela i Kijeva.

Šef spoljne politike EU Ketrin Ešton rekla je da je su razgovori bili srdačni i pozitivni i da su učesnici želeli da vide da li postoje uslovi u kojima svi mogu da daju maksimalan doprinos rešavanju krize.

Uprkos pozitivnom tonu ovih izjava, za sada nije poznato kako će na njih reagovati proruske snage na istoku Ukrajine, niti koliko brzo bi prekid vatre mogao biti dogovoren, odnosno koliko će trajati.

U multilateralnim razgovorima u Minsku o ukrajinskoj krizi učestvovali su Rusija, Ukrajina, EU, Bjelorusija i Kazahstan.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 09:59
Zašto se Petro Porošenko rukovao sa patuljkom kad je ovaj izvršio aneksiju nad jednim delom teritorije njegove države?
Sreda 27.08.2014. 14:43
Od srca im želim da se ova nametnuta klanica završi i da žive ubuduće makar kao dobri susedi.Jer ipak su oni bliži jedni drugima i mogu razumeti jedni druge bolje od ostatka sveta;mislim na ovaj ratno-huškački.Nek im je zajedno sa srećom.I nek ih bog čuva u miru i uzajamnom razumevanju i saradnji.
Sreda 27.08.2014. 10:12
зато ће амери још дуги низ деценија СВЕТСКА веле-сила бр.1, а Русија само локална ... амерички политичари "преговарају" (читај - постављају своје марионете) док им истовремено војска чисти терен... па ко разуме-схватиће... Руси нит'имају свог човека у Украјини, нит' се војно ангажују... каква курац дипломатија док ти народ губи главу.... и још кажу да то " ...nije naša stvar. To zavisi od same Ukrajine" ??? Као што је Србија пала са падом Книна, тако ће и Русија да падне са падом Кијева... а коме до сад није било јасно - верујем да је овом реченицом (то није НАША ствар) - све разјашњено...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online