Sreda 27.08.2014.
09:33
Srna

Mirovna “mapa puta“ za Ukrajinu

Sastanak u Minsku: Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Petro Porošenko
 

On se obratio novinarima posle prvog direktnog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

"Biće pripremljena mapa puta da bi se što pre postigao prekid vatre, koji po karakteru apsolutno mora biti bilateralan", rekao je Porošenko posle dvočasovnog sastanka sa Putinom u glavnom gradu Bjelorusije.

Putin je ocenio da je razgovor bio pozitivan, ali da nije na Rusiji da ide u detalje o prekidu vatre između vlasti u Kijevu i regiona na istoku Ukrajine.

"Nismo suštinski razgovarali o tome i Rusija ne može da vodi suštinsku raspravu o uslovima prekida vatre, o sporazumima između Kijeva, Donjecka i Luganska. To nije naša stvar. To zavisi od same Ukrajine", rekao je Putin, prenosi Rojters.

On je dodao da Moskva može samo da doprinese stvaranju situacije poverenja za mogući i preko potrebni pregovarački proces.

Ruski predsednik rekao je da se složio sa Porošenkom da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog o energetici, uključujući problem gasa, prenio je Itar-tas.

Pročitajte još:

Istorijsko rukovanje: Vladimir Putin i Petro Porošenko

* Putin i Porošenko oči u oči

* Putin preti Ukrajini: Koštaće vas sporazum sa EU!

* Putin se rukovao sa Porošenkom

Putin je rekao da će trilateralna radna grupa, koju čine Rusija, Ukrajina i EU, do 12. septembra sastaviti predloge koji bi uvažili primedbe zemalja istočne carinske unije u vezi sa primenom trgovinskog sporazuma Brisela i Kijeva.

Šef spoljne politike EU Ketrin Ešton rekla je da je su razgovori bili srdačni i pozitivni i da su učesnici želeli da vide da li postoje uslovi u kojima svi mogu da daju maksimalan doprinos rešavanju krize.

Uprkos pozitivnom tonu ovih izjava, za sada nije poznato kako će na njih reagovati proruske snage na istoku Ukrajine, niti koliko brzo bi prekid vatre mogao biti dogovoren, odnosno koliko će trajati.

U multilateralnim razgovorima u Minsku o ukrajinskoj krizi učestvovali su Rusija, Ukrajina, EU, Bjelorusija i Kazahstan.

2024 © - Vesti online