Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 23.02.2012.
07:14
RTS A

Propala misija IAEA u Iranu

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, kojoj je zvanični Teheran zabranio pregled vojne baze Parčin, bez ikakvog rezultata napustila je Iran. Režim predsednika Mahmuda Ahmadinedžada stvari, međutim, vidi drugačije - razgovori bili konstruktivni i protekli su u međusobnom razumevanju.

Konfrontacija između Irana i zapada došla je na korak bliže otvorenom sukobu, pošto je Teheran nakon dva dana "ispratio" misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne dopustivši joj da poseti misterioznu vojnu bazu Parčin, gde se, navodno, nalaze postojenja za razvoj nuklearnog naoružanja.

Jukija Amano

"Preduzeli smo sve kako bi postigli sporazum vezan za rasvetljavanje nedoumica oko iranskog nuklearnog programa, posebno vojnu dimenziju ovog programana", naveo je šef IAEA Jukija Amano. "Nažalost, sporazum nije postignut".

Iran je te razgovore video drugačije, pa je predstavnik Teherana u tim razgovorima, Ali Askar Soltanijeh, posle susreta rekao da je dijalog protekao u duhu saradnje i međusobnog razumevanja, kao i da će biti nastavljeni.

Novi neuspeh IAEA usledio je nekoliko meseci posle izveštaja te agencije u kome se navodi da Iranci u Parčinu testiraju posebne eksplozive koji se koriste i za detoniranje nuklearnih bombi, što je objašnjeno kao "snažan indikator da Teheran pokušava da proizvede atomsko oružje".

IAEA je tada takođe navela da je još 2000. godine u Parčinu izgrađen cilindrični objekat koji može da izdrži silu koju proizvede 70 kilograma tih posebnih eksploziva. Zvaničnici su u bazu ušli u dva navrata, ali nisu uspeli da uđu u tu zgradu.

Ovakav ishod misije IAEA u Teheranu mogao bi dodatno da raspali strasti u Izraelu, ionako poprilično odlučnom da napadne ciljeve povezane sa iranskim nuklearnim programom, kojih prema američkim računicama ima oko 1.100.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2012. 08:50
Dok se izraleska i americka masinerija pripremaju za napad, ovo sve vise podseca na pricu o Husenijevim otrovnim gasovima. I da su usli u tu zgradu, zalili bi se da nisu usli u WC, gde se kriju jake eksplozivne materije. Bedno, providno, uvek uz pomoc nekih placenih kosookih nakaza, ponasanje svetskih siledzija.
Četvrtak 23.02.2012. 10:00
i pregovori u rambujevu su propali .
Utorak 13.03.2012. 10:23
iracki scenario. vec vidjeno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online