Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.07.2015.
07:39
Lj. Ivanović - Vesti A

Padaju sankcije Iranu!

Iran i šest svetskih sila dogovorili su istorijski nuklearni sporazum koji će Iranu ukinuti sankcije u zamenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa, objavio je u utorak ujutro iranski diplomata nakon dugotrajnih mučnih pregovora.

Reuters
Nasmejani pregovarači: Dogovorom svi zadovoljni

Nuklearni pregovori između Teherana i šest svetskih sila (Nemačka i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države) premašili su krajnji rok za postizanje konačnog dogovora koji je istekao u ponoć u ponedeljak, ali je dogovor postignut.

- Sav naporan trud se isplatio i postigli smo sporazum. Bog blagoslovio naš narod - rekao je iranski diplomata agenciji Rojters uz uslov da ne bude imenovan.

Zvanični Teheran i šest svetskih sila pregovarali su više od 16 dana na ministarskom nivou kako bi razrešili 12 godina dug spor između Zapada i Irana zbog njegovog nuklearnog programa za koji se smatralo da je zapravo vojnog karaktera, kako bi Iran osvojio tehnologiju atomske bombe, a ne u civilne svrhe.

Agencije su ranije prenele da plan o kojem su se složili Međunarodna atomska agencija (IAEA) i Iran uključuje posete vojnom postrojenju u Parčinu kao i moguće intervjue s iranskim nuklearnim naučnicima.

Sada bi trebalo da do kraja meseca u Savetu bezbednosti bude potvrđen sporazum, a to znači da će Iran otvoriti pristup nuklearnim postrojenjima za strane inspektore, dok će međunarodna zajednica zauzvrat ukinuti sankcije u Iranu koje su ekonomiju zemlje dovele na rub propasti.

Malo je falilo da pregovori propadnu i to zbog stava Rusije oko izvoza i uvoza vojne tehnologije u i iz Irana, naime, Teheran je zainteresovan za uvoz ruskog oružja, ali se Zapad plaši da bi deo oružja mogao u reizvozu da završi u rukama iranskih saveznika u regionu.

Iranski nuklearni program pokrenut je 1950-ih godina u saradnji s SAD, što je trajalo sve do 1979. godine odnosno iranske revolucije, kada su Amerikanci zajedno s pojedinim evropskim državama prekinuli saradnju s Iranom. Znatno proširenje iranskog nuklearnog programa počinje nakon 2000. godine, te se u međuvremenu grade postrojenja za tešku vodu i obogaćivanje uranijuma, te se otvaraju istraživački centri i rudnici uranija na jugu zemlje.

Na korak do bombe

Prema izveštaju IAEA iz 2011, iranski stručnjaci su sarađivali s bivšim sovjetskim naučnikom koji ih je podučavao kako da naprave visoko precizne detonatore kakvi se koriste za izazivanje nuklearne lančane reakcije. Iran je nastavio s nuklearnim istraživanjem i nakon 2003. od kada je, kako su verovali razni obaveštajci, zbog međunarodnog pritiska istraživanje navodno zaustavljeno. Ipak, ovaj sporazum je postignut u trenutku kada je Iran bio na godinu ili dve do prve atomske probe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online