Četvrtak 23.02.2012.
07:14
RTS

Propala misija IAEA u Iranu

Konfrontacija između Irana i zapada došla je na korak bliže otvorenom sukobu, pošto je Teheran nakon dva dana "ispratio" misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne dopustivši joj da poseti misterioznu vojnu bazu Parčin, gde se, navodno, nalaze postojenja za razvoj nuklearnog naoružanja.

Jukija Amano

"Preduzeli smo sve kako bi postigli sporazum vezan za rasvetljavanje nedoumica oko iranskog nuklearnog programa, posebno vojnu dimenziju ovog programana", naveo je šef IAEA Jukija Amano. "Nažalost, sporazum nije postignut".

Iran je te razgovore video drugačije, pa je predstavnik Teherana u tim razgovorima, Ali Askar Soltanijeh, posle susreta rekao da je dijalog protekao u duhu saradnje i međusobnog razumevanja, kao i da će biti nastavljeni.

Novi neuspeh IAEA usledio je nekoliko meseci posle izveštaja te agencije u kome se navodi da Iranci u Parčinu testiraju posebne eksplozive koji se koriste i za detoniranje nuklearnih bombi, što je objašnjeno kao "snažan indikator da Teheran pokušava da proizvede atomsko oružje".

IAEA je tada takođe navela da je još 2000. godine u Parčinu izgrađen cilindrični objekat koji može da izdrži silu koju proizvede 70 kilograma tih posebnih eksploziva. Zvaničnici su u bazu ušli u dva navrata, ali nisu uspeli da uđu u tu zgradu.

Ovakav ishod misije IAEA u Teheranu mogao bi dodatno da raspali strasti u Izraelu, ionako poprilično odlučnom da napadne ciljeve povezane sa iranskim nuklearnim programom, kojih prema američkim računicama ima oko 1.100.

2024 © - Vesti online