Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.02.2012.
23:44
Srna A

Sukobi u Saudijskoj Arabiji, vlast krivi Iran?

Saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će "čeličnom pesnicom" okončati nasilje u većinski šiitskoj oblasti braneći svoju taktiku protiv "izgrednika koje finansiraju stranci".

Sunitsko muslimansko kraljevstvo Saudijska Arabija krivi "strane sile", a smatra se da se pod time misli na šiitski Iran, da podržava napade na njene snage bezbednosti u Istočnoj Provinciji.

Međutim, pripadnici šiitske manjine u ovoj oblasti optužili su snage bezbednosti zemlje da su upotrebile silu protiv demonstranata.

"Pravo je države da se odlučno i čeličnom pesnicom suprotstavi pobunjenicima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ako Zapad i Izrael napadnu Iran, na čijoj će strani biti saudijski kralj Abdulah?

Saopštenje je usledilo nakon propovedi u oblasti Katif u Istočnoj Provinciji prošle nedelje kada je kritikovan način na koji je vlada "rešila" situaciju u kojoj je najmanje šest osoba poginulo, rekao je portparol Ministarstva.

Šiitski aktivisti u Katifu rekli su da su sukobi počeli u vreme procvata "Arapskog proleća" prošle godine nakon hapšenja političkih aktivista.

Četiri osobe ubijene su u novembru, jedna u januaru i jedna početkom meseca.

Pripadnici manjine dugo se žale na diskriminaciju, odnosno da im je teže da nađu posao u vladinim institucijama, da upišu fakultet ili da se mole Bogu na otvorenom u odnosu na sunitsku većinu.

Od početka protesta i sukoba prošle godine oni se žale i na prisustvo policijskih kontrolnih punktova i patrola koje su prilično surove.

Vlada tvrdi da tu nema diskriminacije protiv šiita i da je cilj povećane bezbednosti zaštita stanovnika Katifa.

Vlada za sukobe krivi ljude koji napadaju snage bezbednosti. U saopštenju se navodi da su snage bezbednosti pokazale veliku uzdržanost uprkos stalnim provokacijama i da neće reagovati osim u slučaju samoodbrane i neće provocirati sukobe.

"Ti koji napadaju snage bezbednosti su žrtve strane manipulacije zbog časne spoljne politike Kraljevstva prema arapskim i islamskim zemljama", navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija i Iran međusobno se bore za uticaj širom Bliskog istoka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.02.2012. 23:54
Ajde Ameri , "revolucija" se nastavlja (izgleda da se istrgla kontroli). Pomozite pobujnenicima u S.Arabiji , svrgnite apsolutnog monarha sa vlasti i uvedite "demokratiju" u tu vasu prijateljsku zemlju. Vratice se BUMERANG onom ko ga baci . S.Arabija hoce da svrgne predsednika Sirije,cak i vojno.Nek se sad dokazu kao demokrate ...,hehehehe ...kakvo licemerje zapadne pravde !
Utorak 21.02.2012. 08:53
magarci Amerike imaju sad problem.....shet..... nek odu oni vahabijiski ljudi u pakao.. Zamislite da SAD podržava ove radikale i islamiste i vehabiju u Siriji i ratuje (kao) protiv ih u Avganistanu......to znače da su njehovi magarci ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online