Ponedeljak 20.02.2012.
23:44
Srna

Sukobi u Saudijskoj Arabiji, vlast krivi Iran?

Sunitsko muslimansko kraljevstvo Saudijska Arabija krivi "strane sile", a smatra se da se pod time misli na šiitski Iran, da podržava napade na njene snage bezbednosti u Istočnoj Provinciji.

Međutim, pripadnici šiitske manjine u ovoj oblasti optužili su snage bezbednosti zemlje da su upotrebile silu protiv demonstranata.

"Pravo je države da se odlučno i čeličnom pesnicom suprotstavi pobunjenicima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ako Zapad i Izrael napadnu Iran, na čijoj će strani biti saudijski kralj Abdulah?

Saopštenje je usledilo nakon propovedi u oblasti Katif u Istočnoj Provinciji prošle nedelje kada je kritikovan način na koji je vlada "rešila" situaciju u kojoj je najmanje šest osoba poginulo, rekao je portparol Ministarstva.

Šiitski aktivisti u Katifu rekli su da su sukobi počeli u vreme procvata "Arapskog proleća" prošle godine nakon hapšenja političkih aktivista.

Četiri osobe ubijene su u novembru, jedna u januaru i jedna početkom meseca.

Pripadnici manjine dugo se žale na diskriminaciju, odnosno da im je teže da nađu posao u vladinim institucijama, da upišu fakultet ili da se mole Bogu na otvorenom u odnosu na sunitsku većinu.

Od početka protesta i sukoba prošle godine oni se žale i na prisustvo policijskih kontrolnih punktova i patrola koje su prilično surove.

Vlada tvrdi da tu nema diskriminacije protiv šiita i da je cilj povećane bezbednosti zaštita stanovnika Katifa.

Vlada za sukobe krivi ljude koji napadaju snage bezbednosti. U saopštenju se navodi da su snage bezbednosti pokazale veliku uzdržanost uprkos stalnim provokacijama i da neće reagovati osim u slučaju samoodbrane i neće provocirati sukobe.

"Ti koji napadaju snage bezbednosti su žrtve strane manipulacije zbog časne spoljne politike Kraljevstva prema arapskim i islamskim zemljama", navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija i Iran međusobno se bore za uticaj širom Bliskog istoka.

2024 © - Vesti online