Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.02.2012.
06:11
Alo, Daily Telegraph A

Vojnici živi sahranjeni u rovu

Tela 21 nemačkog vojnika pronađena su netaknuta u Francuskoj, nekadašnjem skloništu iz Prvog svetskog rata!

Mnogi posmrtni ostaci pronađeni su u istom položaju u kojem su bili u trenutku urušavanja, što su eksperti uporedili sa Pompejom
 

Prema pisanju “Dejli telegrafa“, vojnici su bili deo veće grupe od 34 vojnika koji su praktično živi sahranjeni kada je saveznička granata eksplodirala iznad tunela 1918. godine, što je dovelo do urušavanja.


Vek kasnije, francuski arheolozi praktično su se spotakli o masovnu grobnicu tokom iskopavanja na bivšem zapadnom frontu u vezi sa radovima na izgradnji puta.


Trinaest tela izvučeno je iz grobnice, ali preostali su morali biti ostavljeni jer je bilo previše opasno kopati ispod planine od blata. Vojnici su bili u sastavu 6. čete 94. rezervne pešadijske regimente. Svi vojnici su identifikovani. Njihova imena ispisana su na spomeniku na obližnjem nemačkom vojnom groblju u Ilfurtu.


Francuske snage su 18. marta 1918. godine iz vazduha napale sklonište bombama, koje su probile jedan bočni zid na dva mesta.
 

Potraga za rodbinom

Tela su predata nemačkoj komisiji za ratne grobnice, ali ukoliko se ne pronađe rodbina i ukoliko ne budu tražili ostatke, planirano je da svi vojnici budu sahranjeni u Ilfurtu.

Mnogi posmrtni ostaci pronađeni su u istom položaju u kojem su bili u trenutku urušavanja, što su eksperti uporedili sa Pompejom. Veliki broj vojnika pronađen je kako sedi na klupi, jedan je ležao u krevetu, a drugi je bio u poziciji fetusa, nakon što je “bačen“ niz stepenice. Osim tela, pronađeni su i lični predmeti kao što su čizme, šlemovi, oružje, novčanici, lule, boce vina, naočare, tabakere, kao i nekoliko džepnih knjiga. Pronađen je čak i skelet koze, a veruje se da je ona bila izvor svežeg mleka za vojnike.


Arheolozi veruju da su predmeti tako dobro sačuvani jer u ovom rovu skoro da nije bilo vazduha, vode ili svetla.


Tunel dužine 90 metara pronađen je na dubini od 5,4 metra u blizini malog grada Karspaha, u Alzasu u Francuskoj. Bio je dovoljno veliki za 500 ljudi i imao je 16 izlaza. Sklonište je imalo grejanje, telefonske veze, struju, krevete, kao i pumpu za ispumpavanje vode. Majkl Landol, vođa arheologa, rekao je da je celo mesto podseća na Pompeju.


“Sve se srušilo u roku od nekoliko sekundi i sve je sačuvano kako je i bilo. Našli smo tela kakva su bila u trenutku smrti, kao u Pompeji“, rekao je Landol.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 07:16
Na sve su pedantne Švabe mislili, i opet - nisu se spasli. Kakva užasna smrt.
Nedelja 12.02.2012. 11:01
Sad ću se rasplakati za najvećim zločincima svjetskim (rame uz rame sa Amerikom).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online