Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.02.2012.
12:23
Beta A

Ven: Kina neće da "kupi Evropu"

Kina nema ni nameru ni mogućnosti da "kupi Evropu", izjavio je danas kinski premijer Ven Điabao na ekonomskom forumu u Kantonu na kojem učestvuje i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ističući želju svoje zemlje da pomogne Evropi da prebrodi finansijsku krizu, Ven je rekao da "neki misle da to znači da Kina želi da kupi Evropu".

"Kina međutim, tako nešto ne namerava niti za to ima mogućnosti", poručio je on.

Nemamo mogućnosti da kupimo Evropu: Ven Đibao

Ven Điabao je juče u Pekingu rekao da Evropa "pod hitno" mora da reši finansijsku krizu i dodao da Kina planira "pojačano učešće" u Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (FESF), kao i u Evropskom mehanizmu za stabilnost (MES) fondu za stalnu finansijsku pomoć koji bi trebalo da počne sa radom u julu.

Nemačka kancelarka je pružila uveravanja svojim kineskim domaćinima o stabilnosti evra i o tome da je Evropa sposobna da prevaziđe krizu dodajući da preduzete obaveze idu u dobrom smeru, zalažući se istovremeno za nastavak evropskih integracija.

Prema nezvaničnim podacima, Kina je vlasnik više od 550 milijardi dolara vrednih državnih obveznica evropskih država.

Na ekonomskom forumu u Kantonu učestvuju generalni direktori Simensa i Folksvagena, kao i direktor kineskog proizvođača kompjutera Lenovo i direktor Kineske razvojne banke.

Rusi: Na pomolu trgovinski rat EU-Kina

 

Postoji opasnost da se zaoštravanje protivrečnosti između EU i Kine pretvori u trgovinski rat, piše "Glas Rusije" i navodi da će Evropska komisija do marta pripremiti nacrt rezolucije o uvođenju zaštite od trgovinskog monopola Kine.

 

Žalbeno veće Svetske trgovinske organizacije (STO), presudilo je u ponedeljak u korist EU, SAD i Meksika, koji su tužili Kinu za povredu međunarodnih trgovinskih propisa zbog izvoznih kvota i carina na neke sirovine u ovoj zemlji.

 

"Glas Rusije" navodi da bi predstojeći trgovinski rat mogao steći globalni karakter, što potkrepljuje negativnim kritikama predsednika SAD Barake Obame na račun Kine.

 

Istupajući pred Kongresom Obama je pozvao Kinu da odustane od protekcionizma, i zahtevao da se formira specijalni kontrolni organ za suprotstavljanje nesavesnoj konkurenciji.

 

Obama je rekao da kineska izvozna preduzeća dobijaju subvencije, a smanjen kurs juana daje im dodatnu prednost na svetskom tržištu. On je takođe zahtevao da se ojačaju mere ograničavanja uvoza švercovane robe i piratskog softvera.

 

Evropski komesar za trgovinu Karel De Guht, početkom novembra 2011. godine, upozorio je da trgovinska politika Kine, koja monopolski pristupa sirovinama, ozbiljno otežava evropskim kompanijama vođenje biznisa u ovoj zemlji.

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2012. 12:29
Hahahaha Merkel isla u Kinu da trazi pare , pa je jos i drska trazi da kina slusa EU i USA i da sankcije Iranu. A jos bi da ih trgovinski ucenjuju i mozda i ne vrate pare. Koliko drskosti i koliko su osioni na zapadu ,prosto neverovatno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online