Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2012.
16:44
Srna A

EU pokreće istragu o trgovini organima

Glavni tužilac specijalnog istražnog tima EU Džon Klint Vilijamson trebalo bi sredinom februara da pokrene aktivnu istragu o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i umešanosti bivših vođa OVK, predvođenih premijerom samoproklamovane republike Kosova Hašimom Tačijem u zločine počinjene nad civilima, tvrdi Euleks.

Prema tvrdnjama izvora, specijalni istražni tim EU je u pripremi otvaranja procesa uspostavio punu saradnju sa javnim tužilaštvima i ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Albanije.

Vilijamson je izdao nalog istražiocima da preuzmu do sada prikupljenu dokumentaciju i, uz posebne mere obezbeđenja, sklone je na bezbedno mesto - tvrdi izvor, van Kosova.

Jedan od osumnjičenih: Hašim Tači

Portparol Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je da je Euleks pre godinu dana uputio zvaničan zahtev ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i da se ubrzo očekuje zvaničan odgovor za dostavljanje dokumentacije na osnovu koje su Rusi utvrdili da je na Kosovu bilo trgovine ljudskim organima.

"Za sada ne mogu izneti više detalja, ali je tačno da smo zatražili pomoć ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamolili da nam dostave njihovu dokumentaciju", kaže Gudeljevićeva, odbijajući da, u interesu istrage, potvrdi ili demantuje navode da prikupljeni dokazi upućuju na direktnu umešanost i odgovornost Hašima Tačija.

Istragom koju su obavili Rusi utvrđeno je da su vrbovana dva ruska državljanina i da su im izvađeni bubrezi u bolnici "Medikus" nadomak Prištine. Bubrezi su presađeni pacijentima čiji se identitet čuva pod oznakom "stroga tajna", ali se nezvanično saznaje da je jedno lice poreklom iz Izraela, a drugo iz Nemačke, i da su organi prodati po ceni od 100.000 evra.

Prema zvaničnim informacijama iz Euleksa, Tači se dovodi u direktnu vezu sa nestankom nekoliko stotina Srba i drugih nealbanaca, te desetak državljana zemalja iz okruženja u vremenu pre i tokom bombardovanja. Oni su prebacivani u prihvatne logore po Kosovu, a potom u Albaniju, gde su im organi uzimani i potom preprodavani.

Prema navodima Euleksa, sumnja se da je privatna improvizovana bolnica "Medikus" otvorena sa znanjem Tačija i njegovih ljudi. Na spisku osumnjičenih se nalazi nekoliko bivših radnika klinike "Medikus" sa Kosova i jedno lice poreklom sa juga Srbije, zatim državljani Albanije, doktor Jusuf Somnez iz Turske i bivši visoki funkcioner Ministarstva zdravlja samoproklamovane republike Kosovo Ilir Recaj, inače blizak saradnik Tačija.

Nastavak suđenja u slučaju "Medikus" najavljen je za kraj februara, a, prema izvorima iz Euleksa, ovo suđenje će označiti početak zvanične istrage o navodima Dik Martija o trgovini organima na Kosovu, o čemu će, kako tvrde u Euleksu, kao zaštićeni svedoci, svedočiti više desetina bivših Tačijevih saboraca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online