Ponedeljak 23.01.2012.
16:44
Srna

EU pokreće istragu o trgovini organima

Prema tvrdnjama izvora, specijalni istražni tim EU je u pripremi otvaranja procesa uspostavio punu saradnju sa javnim tužilaštvima i ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Albanije.

Vilijamson je izdao nalog istražiocima da preuzmu do sada prikupljenu dokumentaciju i, uz posebne mere obezbeđenja, sklone je na bezbedno mesto - tvrdi izvor, van Kosova.

Jedan od osumnjičenih: Hašim Tači

Portparol Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je da je Euleks pre godinu dana uputio zvaničan zahtev ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i da se ubrzo očekuje zvaničan odgovor za dostavljanje dokumentacije na osnovu koje su Rusi utvrdili da je na Kosovu bilo trgovine ljudskim organima.

"Za sada ne mogu izneti više detalja, ali je tačno da smo zatražili pomoć ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamolili da nam dostave njihovu dokumentaciju", kaže Gudeljevićeva, odbijajući da, u interesu istrage, potvrdi ili demantuje navode da prikupljeni dokazi upućuju na direktnu umešanost i odgovornost Hašima Tačija.

Istragom koju su obavili Rusi utvrđeno je da su vrbovana dva ruska državljanina i da su im izvađeni bubrezi u bolnici "Medikus" nadomak Prištine. Bubrezi su presađeni pacijentima čiji se identitet čuva pod oznakom "stroga tajna", ali se nezvanično saznaje da je jedno lice poreklom iz Izraela, a drugo iz Nemačke, i da su organi prodati po ceni od 100.000 evra.

Prema zvaničnim informacijama iz Euleksa, Tači se dovodi u direktnu vezu sa nestankom nekoliko stotina Srba i drugih nealbanaca, te desetak državljana zemalja iz okruženja u vremenu pre i tokom bombardovanja. Oni su prebacivani u prihvatne logore po Kosovu, a potom u Albaniju, gde su im organi uzimani i potom preprodavani.

Prema navodima Euleksa, sumnja se da je privatna improvizovana bolnica "Medikus" otvorena sa znanjem Tačija i njegovih ljudi. Na spisku osumnjičenih se nalazi nekoliko bivših radnika klinike "Medikus" sa Kosova i jedno lice poreklom sa juga Srbije, zatim državljani Albanije, doktor Jusuf Somnez iz Turske i bivši visoki funkcioner Ministarstva zdravlja samoproklamovane republike Kosovo Ilir Recaj, inače blizak saradnik Tačija.

Nastavak suđenja u slučaju "Medikus" najavljen je za kraj februara, a, prema izvorima iz Euleksa, ovo suđenje će označiti početak zvanične istrage o navodima Dik Martija o trgovini organima na Kosovu, o čemu će, kako tvrde u Euleksu, kao zaštićeni svedoci, svedočiti više desetina bivših Tačijevih saboraca.

2024 © - Vesti online