Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.12.2011.
10:50
Srna A

Saif Al Islam još nije dobio advokata

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV) saopštila je danas da libijske vlasti treba da Saifu al Islamu, uhapšenom sinu svrgnutorg lidera Moamera Gadafija, koji je optužen za ratne zločine, odmah obezbede pristup advokata kako bi bio osiguran ispravan proces.

Saif Al Islam čeka suđenje 
 

Tokom proteklog meseca, glavni tužilac Međunarodnok krivičnog suda (MKS) Luis Moreno-Okampo rekao je da neće zahtevati da Saif al Islam bude isporučen u Hag, gde bi se suočio sa optužbama protiv čovečnosti iako nije dobio garancije da će imati fer suđenje.

Fred Abrahams iz HRV posetio je Saifa al Islama tokom vikenda u Zintanu u Libiji.

"Uhapšeni je rekao da dobija dobru hranu i medicinsku njegu. Nije imao pritužbi na fizičke uslove njegovog pritvora. Njegova glavna zabrinutost je nedostatak prisutpa porodice i advokata, koji bi mogao da mu pruži pomoć u procesu protiv njega", rekao je Abrahams.

MKS je podigao optužnicu protiv Saifa al Islama, njegovog oca i bivšeg šefa obavještajne službe Abdulaha al Senusija zbog navodne umiješanosti u ubistva demonstranata tokom pobune kojom je svrgnut Gadafi.

Nacionalni prelazni savet (NTC) koji je predvodio pobunu započetu u februaru, u više navrata je navodio da neće predati Saifa al Islama i da će obezbediti da ima fer suđenje pred domaćim pravosuđem.

Libijske vlasti uhapsile su Al Islama 19. novembra, mesec dana nakon što je njegov otac zarobljen i ubijen.

Abrahams je naglasio da Al Islam ima pravo na odgovarajući proces kao i više od 8.000 uhapšenih širom Libije, koji nemaju pristup advokatu. Prema njegovim rečima, protiv njih treba da bude sprovedena odgovarajuća istraga ispred nezavisnog sudije.

Tokom prošlog meseca, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da bivši libijski pobunjenici u zarobljeništvu drže oko 7.000 uhapšenih, uglavnom podsaharskih Afrikanaca, bez pristupa pravnom procesu nakon građanskog rata

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 17:03
Evo kako rece Busek doneli smo demokratiju Jos nije dobio advokata, moraju da ga ispitaju i UVERE da je bolje da prizna gresku i da ne govori mnogo o aktivnostima Britanaca.Mozda je i tamo u uveravanju ucestvovao Pady Ass down. Cuvari iz vremena Gadafija su vec davno mrtvi, a za ove ostale jadnike je bolje da se ljudi pomole. Tko se laca maca od maca i umire.Vreme je da se sad nakon Gadafijevih pobiljeze i dobra dela novooslobodioca.I njih ce da ceka isto.
Nedelja 25.12.2011. 20:44
Fer sudjenje...? poslije prstiju, sta ce mu ponovo odsjeci...demokratski mislim ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online