Sreda 21.12.2011.
10:50
Srna

Saif Al Islam još nije dobio advokata

Saif Al Islam čeka suđenje 
 

Tokom proteklog meseca, glavni tužilac Međunarodnok krivičnog suda (MKS) Luis Moreno-Okampo rekao je da neće zahtevati da Saif al Islam bude isporučen u Hag, gde bi se suočio sa optužbama protiv čovečnosti iako nije dobio garancije da će imati fer suđenje.

Fred Abrahams iz HRV posetio je Saifa al Islama tokom vikenda u Zintanu u Libiji.

"Uhapšeni je rekao da dobija dobru hranu i medicinsku njegu. Nije imao pritužbi na fizičke uslove njegovog pritvora. Njegova glavna zabrinutost je nedostatak prisutpa porodice i advokata, koji bi mogao da mu pruži pomoć u procesu protiv njega", rekao je Abrahams.

MKS je podigao optužnicu protiv Saifa al Islama, njegovog oca i bivšeg šefa obavještajne službe Abdulaha al Senusija zbog navodne umiješanosti u ubistva demonstranata tokom pobune kojom je svrgnut Gadafi.

Nacionalni prelazni savet (NTC) koji je predvodio pobunu započetu u februaru, u više navrata je navodio da neće predati Saifa al Islama i da će obezbediti da ima fer suđenje pred domaćim pravosuđem.

Libijske vlasti uhapsile su Al Islama 19. novembra, mesec dana nakon što je njegov otac zarobljen i ubijen.

Abrahams je naglasio da Al Islam ima pravo na odgovarajući proces kao i više od 8.000 uhapšenih širom Libije, koji nemaju pristup advokatu. Prema njegovim rečima, protiv njih treba da bude sprovedena odgovarajuća istraga ispred nezavisnog sudije.

Tokom prošlog meseca, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da bivši libijski pobunjenici u zarobljeništvu drže oko 7.000 uhapšenih, uglavnom podsaharskih Afrikanaca, bez pristupa pravnom procesu nakon građanskog rata

2024 © - Vesti online