Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 20.12.2011.
14:21
Beta A

Rusija traži istragu o civilnim žrtvama u Libiji

Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozvala je NATO da istraži slučajeve pogibije civila od bombi koje su avioni tog vojnog saveza bacali u Libiji.

NATO je konstantno demantovao izveštaje o poginulima u bombardovanju stambenih četvrti i bolnica

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je novinarima na Ist Riveru da tvrdnje NATO-a kako u njegovim akcijama u Libiji nije bilo civilnih žrtava nisu ni uverljive niti tačne.

Čurkin je rekao da je zatražio od NATO-a "definitivan izveštaj" o svojim aktivnostima u Libiji, a da je Alijansa "nažalost" podnela Savetu bezbednosti "tek komadiće" koji su napravljeni "prilično nemarno" i koji "nisu preterano informativni".

Prema njegovim rečima, NATO je posegao za "čisto propagandnim stilom, tvrdeći da u Libiji nije bilo nijedne civilne žrtve, što je, pod jedan, potpuno neuverljivo, a pod dva - nije istinito".

Čurkin je takođe rekao da će potegnuti pitanje civilnih žrtava kada se pred Savetom bezbednosti u četvrtak bude raspravljalo o Libiji.

Tačan broj žrtava rata u Libiji još nije poznat, ali se pretpostavlja da je u NATO bombardovanju i borbama između pobunjenika i gadafijevca nastradalo oko 10.000 ljudi

Portparoli američke, britanske i francuske vojne misije pri UN još se nisu oglasili povodom Čurkinovih optužbi. Portparol američke vojne misije pri UN Mark Kornblau je ranije izjavio da je svrha NATO operacija u Libiji bila da se zaštite tamošnji civili.

Pročitajte još:

 

"NATO misija u Libiji je odgovorna za spasavanje desetina hiljada nevinih civila od pokolja koji im je neposredno pretio od jednog ludaka (libijskog lidera Moamera Gadafija)", rekao je Kornblau.

Čurkin smatra da je "okrutno i cinično govoriti ljudima" - čije su kuće uništene, rodbina pobijena, a oni sami obeleženi kao Gadafijevi simpatizeri, samo zato što je NATO gađao baš njihove domove - "da se ništa od toga nije dogodilo".

Ruski ambasador je izrazio uverenje da će UN moći da pomognu u sprovođenju detaljne istrage o civilnim žrtvama NATO bombardovanja ako Alijansa "nije sklona da to uradi sama".

NATO je ranije ocenio da je njegova sedmomesečna vazdušna kampanja u Libiji bila potpun uspeh i da je doprinela usmeravanju te zemlje ka demokratiji posle zbacivanja i ubistva Moamera Gadafija.

Kritičari kampanje, među kojima su Rusija, Kina i Afrička unija, tvrde da je NATO zloupotrebio mandat za uspostavljanje zabranjene zone letenja nad Libijom radi zaštite civila kako bi stvorio uslove za zbacivanje Gadafija.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 14:31
Eh ,doci ce vreme jednom kad ce morati da plate ratnu ostetu za sve zemlje koje su napali prvi,i pocinili zlocine iz hira jednog Svetskog siledzije
Utorak 20.12.2011. 15:13
Treba bar neko da podseti ove zlocince da agresija nije nikakva akcija "zastite" vec rusilacki pljackaski pohod NATO kriminalaca.
Utorak 20.12.2011. 15:53
Mogli bi se tu da uvrste i bombardovanje sa radioaktivnim projektilima i ostale zemlje. Sve je to činjeno mimo odluka UN-a, a da ne govorimo o ekološkim zagađenjima i odlaganju njihovog radioaktivnog otpada, čak kompletno sa kontejnetima. Pa sama debilna izjava njihove političarke " Ne bombardujemo mi srpski narod, mi bombardujemo politiku Miloševića" te "Civili su koleteralna (usputna) šteta našeg bombardovanja" govore dosta o njima. Ma jednostavno rečeno- "Demokrate" sprovode demokratiju, tj štite svoje interese!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online