Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.05.2014.
14:34
Srna A

Nemačka podeljena: Elita želi u ratove, narod ne

Dok nemačka politička i vojna elita zagovaraju jaču ulogu Nemačke u međunarodnim misijama, Nemci se u ogromnoj većini protive takim namerama, ukazuju analitičari.

Narod i nemačke vlasti nemaju istu viziju šta Nemačka treba da radi u svetu
 

O tome koliki je jaz između nemakih elita i stanovništva pokazuje anketa po kojoj čak četiri od pet Nemaca ne želi veće angažovanje vojnih snaga u raznim misijama.

S druge strane, nemački lideri poslednjih meseci zagovaraju jačanje vojske i njenu aktivniju ulogu u međunarodnim operacijama. I jedan broj nemačkih medija otvoreno se stavio na stranu političke i vojne elite, ali to nije promenilo stav nemačih građana da ne žele vojnu ekspanziju.

Predsednik Nemačke, ministar odbrane i ministar spoljašnjih poslova redom su izjavljivali da Nemačka mora da zauzme veću ulogu u domenu bezbednosti i da "ne može više da posmatra stvari sa margina".

Međutim, sva istraživanje pokazuju da ovakve izjave nemaju nikakve veze sa voljom naroda. Analitički portali ukazuju da nemački saveznici, predvođeni SAD, žele da Berlin uzme veću ulogu u međunarodnim operacijama.

Pre svega, ulazak Nemačke u vojne intrevencije širom sveta značio bi da će bogati Berlin da smanji troškove drugih zemalja koje redovno, sa više ili manje entuzijazma, učestvuju u tim operacijama. Poznato je da su SAD, Britanija i Farncuska bile veoma razočarane nemačkim odbijanjem da učestvuje u akciji u Libiju 2011. godine.

Za razliku od svojih političara, Nemci su sve oprezniji. Tako je 1994. godine čak 62 odsto građana isticalo da želi da Nemačka bude angažovanija na svetskoj pozornici, a danas, 20 godina kasnije, došlo je do totalnog zaokreta, pa više od 60 odsto ističe da Nemačka treba da bude opreznija.

Većina ispitanika ističe da Nemačka ima mnogo važnijih problema kući da bi se bavila međunarodnim vojnim operacijama. Polovina anketiranih ističe važnost istorije, navodeći da zbog svoje uloge u Drugom svetskom ratu Nemačka ne treba da zagovara vojne operacije.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.05.2014. 16:11
a ko gura namecku,francusku,italiju,holandiju itd..u ratove???..pa amerika..ko bi drugi...amerika olicenje zla..
Sreda 21.05.2014. 16:46
Staljin je dosao do Berlina a PUTIN ce do LONDONA.SVABE pamet u glavu!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 21.05.2014. 15:00
Dojceri bolje bi vam bilo da prvo ocistite kod sebe..te bradate muje..raznog sljama iz pakistana turske i drugih zemalja gde vole fanatizam i serijastvo.ali vi ste izgleda gotovi, dockan je sada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online