Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.12.2011.
12:12
B. Božin - Vesti A

Naci-mreža se plete do juga Nemačke

Tragovi desnoekstremističke terorističke grupe (NSU) iz istočnonemačkog gradića Cvikaua vode do Ludvigshafena, gde je tamošnji neonacista Malte R. očigledno održavao kontakte sa ovom trojkom. Pored toga, on je igrao odlučujuću ulogu u desničarskoj organizaciji Lunara u svom gradu i organizovao je streljačku obuku u inostranstvu.

Državno tužilaštvo u Karlsrueu je potvrdilo ove navode, koji inače nisu bili deo dosadašnje istrage protiv NSU.


Neonacista Malte R. je sada osumnjičen za podmetanje požara u jednoj zgradi u Ludvigshafenu u februaru 2008. godine kada je stradalo devet turskih migranata. Ovaj teroristički čin je u to vreme uzbunio javnost i van granica zemlje, jer je istraga bila obustavljena pošto je tada odbačeno da je imao rasističku pozadinu.

UNIŠTENI DOKAZI: Stan koji je spalila Beate Čepe


 

Pomenuti neonacista je važio za ključnu figuru militantne scene u južnoj Nemačkoj, a bio je član i međunarodne naci-organizacije Hamerskin nacije (HSN).

On je takođe imao kontakte sa funkcionerom neonacističke partije NPD, Ralfom Volebenom, koji je u međuvremenu poslat u zatvor.

Bez dokaza protiv Čepe

 

Jedina preživela iz "trojke", Beate Čepe, najverovatnije neće moći da bude osuđena za deset ubistava, ni za saučesništvo u zločinima, pa čak ni za pripadnost terorističkoj grupi NSU, jer tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza za optužnicu. Jedino su joj stavili na dušu podmetanje požara u svom stanu. Ona se od hapšenja uporno brani ćutanjem.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrajine Rajnland-Pfalc je u prošlosti odlučno negiralo veze ćelije iz Cvikaua sa lokalnim ekstremnim desničarskim grupama.


U međuvremenu se gomilaju optužbe protiv tiringijske Službe bezbednosti. Sada je obelodanjeno kako je ova služba sabotirala ranije policijske istrage da bi zaštitila svoje ljude, ubačene u redove neonacista. Te službe su 1998. godine bivšem funkcioneru NPD i doušniku državnih službi, Tinu Brantu, dale oko 1.000 evra da bi za "trojku iz Cvikaua" obezbedio nove pasoše i to sa lažnim identitetom.


Do primopredaje nije došlo jer je neki posrednik zadržao novac za sebe. Trojka je pasoše ipak nabavila u susednoj pokrajini Saksoniji. Bezbednjaci iz Tiringije su kolegama iz Saksonije prećutale da im je plan propao, pa su neonacisti uspeli da zametnu trag. 

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 12:30
Nije to "naci mreža" već mreža "grupa za pružanje otpora" osnovanih još za vreme "hladnog rata" koje su osnovale NATO i CIA u slučaju da SSSR osvoji SR Nemačku. Nakon novog, čvršćeg, povezivanja Nemačke sa Rusijom (Severni tok), vreme je da se ove grupe ponovo aktiviraju i daju razlog USA za ostajanje na tlu Nemačke (vojnih baza). Šta kažete, istina ili paranoja?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online