Utorak 20.12.2011.
12:12
B. Božin - Vesti

Naci-mreža se plete do juga Nemačke

Državno tužilaštvo u Karlsrueu je potvrdilo ove navode, koji inače nisu bili deo dosadašnje istrage protiv NSU.


Neonacista Malte R. je sada osumnjičen za podmetanje požara u jednoj zgradi u Ludvigshafenu u februaru 2008. godine kada je stradalo devet turskih migranata. Ovaj teroristički čin je u to vreme uzbunio javnost i van granica zemlje, jer je istraga bila obustavljena pošto je tada odbačeno da je imao rasističku pozadinu.

UNIŠTENI DOKAZI: Stan koji je spalila Beate Čepe


 

Pomenuti neonacista je važio za ključnu figuru militantne scene u južnoj Nemačkoj, a bio je član i međunarodne naci-organizacije Hamerskin nacije (HSN).

On je takođe imao kontakte sa funkcionerom neonacističke partije NPD, Ralfom Volebenom, koji je u međuvremenu poslat u zatvor.

Bez dokaza protiv Čepe

 

Jedina preživela iz "trojke", Beate Čepe, najverovatnije neće moći da bude osuđena za deset ubistava, ni za saučesništvo u zločinima, pa čak ni za pripadnost terorističkoj grupi NSU, jer tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza za optužnicu. Jedino su joj stavili na dušu podmetanje požara u svom stanu. Ona se od hapšenja uporno brani ćutanjem.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrajine Rajnland-Pfalc je u prošlosti odlučno negiralo veze ćelije iz Cvikaua sa lokalnim ekstremnim desničarskim grupama.


U međuvremenu se gomilaju optužbe protiv tiringijske Službe bezbednosti. Sada je obelodanjeno kako je ova služba sabotirala ranije policijske istrage da bi zaštitila svoje ljude, ubačene u redove neonacista. Te službe su 1998. godine bivšem funkcioneru NPD i doušniku državnih službi, Tinu Brantu, dale oko 1.000 evra da bi za "trojku iz Cvikaua" obezbedio nove pasoše i to sa lažnim identitetom.


Do primopredaje nije došlo jer je neki posrednik zadržao novac za sebe. Trojka je pasoše ipak nabavila u susednoj pokrajini Saksoniji. Bezbednjaci iz Tiringije su kolegama iz Saksonije prećutale da im je plan propao, pa su neonacisti uspeli da zametnu trag. 

2024 © - Vesti online