Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
11:10
Vestionline A

Misterija nacističkog groba usred amazonske džungle

O jednom planu nacista zna se vrlo malo - južnoameričkom Trećem Rajhu.

Twitter/nytimes
Šta će grob naciste u brazilskoj prašumi?

Već 80 godina velom misterije usred brazilske džungle obavijen je grob sa svastikom i krstom na kojem je napisano: Ovde je 2. januara 1936. godine umro Jozef Grajner, u službi nemačkog istraživačkog tima.

Otkud grob nemačkog naciste duboko u brazilskoj prašumi, u izolovanom selu Laranjal do Jari?

Istoričari i istražitelji već decenijama pišu knjige i otkrivaju brojne dokumente koji dokazuju kako su nacisti nakon Drugog svetskog rata bežali u Južnu Ameriku.

Ali, o jednoj zaveri, odnosno planu nacista, se zna vrlo malo, a reč je o njihovoj ekspediciji koja je počela pre rata. Nacisti su naime pre rata hteli da uspostave mostobran u Južnoj Americi, i nameravali su da osvoje veći deo amazonskog korita. Tajna misija, nazvana "Projekt Gvajana", nastala je iz ekspedicije u Amazonu koju je predvodio Oto Šulc-Kampfhenkel, berlinski zoolog, režiser dokumentarnih filmova i član Hitlerovih SS divizija.

Punih 17 meseci, od 1935. do 1937. godine, nacistički naučnici i istraživači predvođeni Šulc-Kampfhenkelom, probijali su se kroz brazilsku prašumu oko brazilske granice s Francuskom Gvajanom. Skupljali su životinjske lobanje, nakit od domorodačkih plemena i proučavali topografiju uz reku Jari.

"Ekspedicija je počela s uobičajenim naučnim pretenzijama. Ali, u Nemačkoj je počinjao rat i Šulc-Kampfhenkel dohvatio se ideje o nacističkoj kolonizaciji", rekao je Jens Glusing, dopisnik Špigela iz Brazila i autor knjige "Projekt Gvajana".

Šulc-Kampfhenkel je svoj plan 1940. godine predstavio Hajnrihu Himleru, šefu SS-a i Gestapoa. Cilj plana bio je da oslabi regionalni uticaj SAD-a, piše "Njujork tajms", osvajanjem Francuske Gvajane i susednih nizozemskih i britanskih kolonija.

Međutim, plan o stvaranju "Nemačke Gvajane" je propao. Delimično je to bilo zato što je teritorija Francuske Gvajane pala u ruke kolaboracionističke vlade iz Višija, a delom zbog loše sreće koju je Šulc-Kampfhenkelova ekspedicija imala.

On je za svoju ekspediciju na raspolaganju imao hidroavion Heinkel He 72 Seekadett, koji je bio predstavljen kao primer i ponos nacističke industrijske inovacije. Ali, avion se prilikom sletanja prevrnuo nakon udarca u plutajuće deblo, samo par nedelja nakon početka ekspedicije.

Tokom celog putovanja i trajanja ekspedicije, naučnici, koji su sebe smatrali pripadnicima "više rase" zavisili su oo domorodačkih plemena kako bi preživeli i pronašli svoj put u džungli.

Vremenom su naciste jako oslabile malarija i druge tropske bolesti. Sam Šulc-Kampfhenkel je preživeo tešku difteriju, ali njegov najbliži saradnik Jozef Grajner nije uspeo - ubila ga je nepoznata groznica, a njegov grob usred neprohodne džungle stoji kao simbol još jednog neuspešnog nacističkog plana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online