Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.12.2011.
18:57
Blic A

Policija hapsi pankere i šalje na prevaspitavanje

Indonežanska šerijatska policija uhapsila je i poslala na "moralnu rehabilitaciju" više od 60 pankera iz provincije Aće, na ostrvu Sumatri, s obrazloženjem da su "kaljali ugled provincije" i islama.

Postrojeni za šišanje i moralno preobraćanje

Otkako su u subotu uveče uhapšeni na pank koncertu u gradu Banda Aće, ova grupa pankera naterana je da se ošiša, okupa u jezeru, preobuče i zatim pomoli bogu.

"Uplašili smo se da bi šerijatski islamski zakon, koji je u primeni u ovoj provinciji, mogao biti uprljan njihovim aktivnostima. Nadamo se da će se oni odlaskom na rehabilitaciju na kraju pokajati", rekao je Ijiza Saadudin Đamal, zamenik gradonačelnika Banda Aćea, koji je i naredio hapšenje.

Umislili da budu pankeri pored živog islama

Šerijat važi i za "nevernike"

 

Provincija Aće, na krajnjem severu ostrva Sumatra, usvojila je šerijatsko pravo 2001. godine, a cilj je bio smanjenje separatističkih osećanja. Samo se muslimanima može suditi po šerijatskom pravu, ali se i od nemuslimana očekuje da se ponašaju u skladu s tim "iz poštovanja". U Indoneziji 90 odsto od ukupno 240 miliona stanovnika su muslimani, ali većina praktikuje umereni islam.

Inače, na subotnji koncert, tokom kojeg je obavljena racija, došlo je na stotine pankera iz cele Indonezije, a sav novac od prodatih karata otišao je kao pomoć siročićima. Usred koncerta policija je uletela među mlade sa "čiroki" frizurama, tetovažama i u uskim farmerkama i odvela ih na desetodnevni boravak u kampu za "moralnu rehabilitaciju", koji vodi policija.

Dok su ih šišali, mnogi od njih su plakali i gunđali. "Zašto su nas uhapsili? Nisu nam čak rekli nijedan razlog... Ništa nismo ukrali, nikom nismo smetali! Mi imamo pravo da idemo na koncert", rekla je Fauzal, 20-godišnja devojka koja se našla među uhapšenima.

Jedan od uhapšenih, koji nije hteo da navede svoje ime, rekao je da se plaši da bi zbog desetodnevnog boravka u kampu mogao da izgubi posao. "Tek što sam počeo da radim u jednoj banci. Ne znam ni šta da im kažem, jer ne znam zašto sam uhapšen", rekao je on.

Pokajničko kupanje

Policija je kratko saopštila da je cilj akcije bilo odvraćanje omladine od "devijantnog ponašanja". "Nisu se tuširali, živeli su na ulici, nikad se nisu molili. Moramo da ih popravimo, kako bi se ponašali ispravno i moralno. Potrban im je oštriji tretman da bi popravili ponašanje", rekao je AFP-u načelnik policije Iskandar Hasan.

Borci za ljudska prava: Ovo je bizarno


Borci za ljudksa prava iz Indonezije žestoko su kritikovali policijsku akciju. "Ovo što je policija uradila je prosto bizarno. Biti panker je pitanje načina života. Oni žive širom sveta i ne krše nikakva pravila, niti bilo koga povređuju", rekao je borac za ljudska prava Evi Narti Zain.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 19:32
Serijat na delu. Zbog ovog prava su NATO agresori bombardovali Libiju i doveli mudzahedine na vlast. Inace "umereni" islam je bas umeren, gore od ovoga sto su im uradili je verovatno lapidacija(kamenovanje). Tako to rade ti "umereni" po uksu zapada.
Četvrtak 15.12.2011. 07:41
Hoće da uniformišu ljude, kako po ponašanju, mišljenju, tako i po izgledu. Lakše upravljaju ljudima, ako su svi isti, i isto misle.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online