Sreda 14.12.2011.
18:57
Blic

Policija hapsi pankere i šalje na prevaspitavanje

Postrojeni za šišanje i moralno preobraćanje

Otkako su u subotu uveče uhapšeni na pank koncertu u gradu Banda Aće, ova grupa pankera naterana je da se ošiša, okupa u jezeru, preobuče i zatim pomoli bogu.

"Uplašili smo se da bi šerijatski islamski zakon, koji je u primeni u ovoj provinciji, mogao biti uprljan njihovim aktivnostima. Nadamo se da će se oni odlaskom na rehabilitaciju na kraju pokajati", rekao je Ijiza Saadudin Đamal, zamenik gradonačelnika Banda Aćea, koji je i naredio hapšenje.

Umislili da budu pankeri pored živog islama

Šerijat važi i za "nevernike"

 

Provincija Aće, na krajnjem severu ostrva Sumatra, usvojila je šerijatsko pravo 2001. godine, a cilj je bio smanjenje separatističkih osećanja. Samo se muslimanima može suditi po šerijatskom pravu, ali se i od nemuslimana očekuje da se ponašaju u skladu s tim "iz poštovanja". U Indoneziji 90 odsto od ukupno 240 miliona stanovnika su muslimani, ali većina praktikuje umereni islam.

Inače, na subotnji koncert, tokom kojeg je obavljena racija, došlo je na stotine pankera iz cele Indonezije, a sav novac od prodatih karata otišao je kao pomoć siročićima. Usred koncerta policija je uletela među mlade sa "čiroki" frizurama, tetovažama i u uskim farmerkama i odvela ih na desetodnevni boravak u kampu za "moralnu rehabilitaciju", koji vodi policija.

Dok su ih šišali, mnogi od njih su plakali i gunđali. "Zašto su nas uhapsili? Nisu nam čak rekli nijedan razlog... Ništa nismo ukrali, nikom nismo smetali! Mi imamo pravo da idemo na koncert", rekla je Fauzal, 20-godišnja devojka koja se našla među uhapšenima.

Jedan od uhapšenih, koji nije hteo da navede svoje ime, rekao je da se plaši da bi zbog desetodnevnog boravka u kampu mogao da izgubi posao. "Tek što sam počeo da radim u jednoj banci. Ne znam ni šta da im kažem, jer ne znam zašto sam uhapšen", rekao je on.

Pokajničko kupanje

Policija je kratko saopštila da je cilj akcije bilo odvraćanje omladine od "devijantnog ponašanja". "Nisu se tuširali, živeli su na ulici, nikad se nisu molili. Moramo da ih popravimo, kako bi se ponašali ispravno i moralno. Potrban im je oštriji tretman da bi popravili ponašanje", rekao je AFP-u načelnik policije Iskandar Hasan.

Borci za ljudska prava: Ovo je bizarno


Borci za ljudksa prava iz Indonezije žestoko su kritikovali policijsku akciju. "Ovo što je policija uradila je prosto bizarno. Biti panker je pitanje načina života. Oni žive širom sveta i ne krše nikakva pravila, niti bilo koga povređuju", rekao je borac za ljudska prava Evi Narti Zain.

2024 © - Vesti online