Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.12.2011.
13:20
Srna A

Kineska mornarica se sprema za rat

Kineska mornarica treba da ubrza svoj razvoj i pripremi se za rat, izjavio je predsednik Hu Đintao, javlja Bi-Bi-Si.

Hu Đintao nadgleda kinesku ratnu mornaricu
 


Hu je na sastanku vojnih zvaničnika rekao da mornarica treba da "ubrza svoju transformaciju i modernizaciju i provede sveobuhvatne pripreme za rat kako bi učvrstila svoju nacionalnu bezbednost".


U državnim kineskim medijima nije upotrebljena reč "rat", već "vojna borba i sukobi".


Kina se nalazi u teritorijalnom sporu sa nekoliko drugih zemalja u Južnom kineskom moru. Političke tenzije porasle su u odnosima sa Vašingtonom, koji želi da pojača prisustvo u regionu.


Analitičari kažu da su komentari Hua neoubičajeno otvoreni i oštri, i verovatno su usmereni ka američkim i kineskim rivalima u Južnom kineskom moru.


Nakon komentara Đintaoa, SAD su rekle da Kina ima pravo da se brani sama.
"Niko ne traži sukobe. Mi sigurno nećemo sprečavati nijednu zemlju u razvoju pomorskih snaga", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, prenosi Frans pres.
Viši američki i kineski zvaničnici trenutno razgovaraju o vojnim pitanjima.


Ovaj jednodnevni sastanak organizuje se svake godine kako bi se osiguralo da nema nerazumevanja između dve zemlje.


Kina je nedavno nabavila prvi nosač aviona i u više navrata je govorila o svojim pomorskim ambicijama. Međutim, srž kineske vojske i dalje čine kopnene trupe, a njene pomorske sposobnosti još uvek pretiče Vašington.


U međuvremenu, i Filipini i Vijetnam optužili su Kinu za agresiju u regionu.
Oni spadaju u zemlje koje tvrde da imaju suverenitet nad morem u nadi da će tamo naći rezerve nafte i gasa. Američki predsednik Barak Obama najavio je prošlog meseca da Vašington jača svoje prisustvo u regionu i stacioniraće specijalnu jedinicu marinaca na sjeveru Australije.


Analitičari kažu da ovaj potez predstavlja direktan izazov kineskim pokušajima dominacije u regionu i verovatno će ojačati američke saveznike u sporu oko Južnog kineskog mora.

S druge strane, Rusija je u jednom od raketnih pukova u Kaljiningradskoj oblasti rešila da se opremi novim sistemom protivvazdušne odbrane tipa S-400 "Trijumf".

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Šta čeka Apple u budućnosti?
Sreda 07.12.2011. 13:41
Polako ali sigurno kina ce da dominira svetom uskoro
Sreda 07.12.2011. 14:13
Kina ucvrscuje svoju nacionalnu bezbednost i sprema se za rat. Nasi izdajnici sami unistili svoju vojsku. SVE VAS TREBA POSLATI U SIBIR A NE SRBE SA KOSOVA I METOHIJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online