Sreda 07.12.2011.
13:20
Srna

Kineska mornarica se sprema za rat

Hu Đintao nadgleda kinesku ratnu mornaricu
 


Hu je na sastanku vojnih zvaničnika rekao da mornarica treba da "ubrza svoju transformaciju i modernizaciju i provede sveobuhvatne pripreme za rat kako bi učvrstila svoju nacionalnu bezbednost".


U državnim kineskim medijima nije upotrebljena reč "rat", već "vojna borba i sukobi".


Kina se nalazi u teritorijalnom sporu sa nekoliko drugih zemalja u Južnom kineskom moru. Političke tenzije porasle su u odnosima sa Vašingtonom, koji želi da pojača prisustvo u regionu.


Analitičari kažu da su komentari Hua neoubičajeno otvoreni i oštri, i verovatno su usmereni ka američkim i kineskim rivalima u Južnom kineskom moru.


Nakon komentara Đintaoa, SAD su rekle da Kina ima pravo da se brani sama.
"Niko ne traži sukobe. Mi sigurno nećemo sprečavati nijednu zemlju u razvoju pomorskih snaga", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, prenosi Frans pres.
Viši američki i kineski zvaničnici trenutno razgovaraju o vojnim pitanjima.


Ovaj jednodnevni sastanak organizuje se svake godine kako bi se osiguralo da nema nerazumevanja između dve zemlje.


Kina je nedavno nabavila prvi nosač aviona i u više navrata je govorila o svojim pomorskim ambicijama. Međutim, srž kineske vojske i dalje čine kopnene trupe, a njene pomorske sposobnosti još uvek pretiče Vašington.


U međuvremenu, i Filipini i Vijetnam optužili su Kinu za agresiju u regionu.
Oni spadaju u zemlje koje tvrde da imaju suverenitet nad morem u nadi da će tamo naći rezerve nafte i gasa. Američki predsednik Barak Obama najavio je prošlog meseca da Vašington jača svoje prisustvo u regionu i stacioniraće specijalnu jedinicu marinaca na sjeveru Australije.


Analitičari kažu da ovaj potez predstavlja direktan izazov kineskim pokušajima dominacije u regionu i verovatno će ojačati američke saveznike u sporu oko Južnog kineskog mora.

S druge strane, Rusija je u jednom od raketnih pukova u Kaljiningradskoj oblasti rešila da se opremi novim sistemom protivvazdušne odbrane tipa S-400 "Trijumf".

2024 © - Vesti online